Trei spectacole pe toate gusturile la Dramatic

Trei spectacole pe toate gusturile la Dramatic
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Trei piese de facturi diferite, dar având în centru aceeaşi temă, a descoperirii propriei noastre identităţi în raport cu iubirea, cu cei din jur şi cu rememorarea trecutului, au fost programate în acest sfârşit de săptămână la Teatrul Dramatic "Fani Tardini". 

Vineri, 15 iunie, de la ora 19,00, în Sala Studio, se va juca "Fat Pig" de Neil LaBute, o comedie amară despre subiecte inconfortabile, despre cât curaj avem să fim noi înşine, despre laşitatea în faţa unei societăţi crude care, aparent, tinde spre perfecţiune, dar în realitate pune neglijează esenţialul în detrimentul valorilor adevărate. "Fat Pig" este povestea unui tânăr corporatist care se îndrăgostește de o simpatică bibliotecară supraponderală, doar că prietenii şi colegii de la firmă reacţionează puternic considerând relaţia ca fiind nepotrivită. Lumea "perfectă" a corporatiştilor versus lumea jovială şi optimistă a lui Helen. Este aparent o poveste simplă de dragoste, când comică, când tragică, în profunzime o dramă a societăţii moderne, o adevărată radiografie a mentalităţilor contemporane.

Sâmbătă, 16 iunie, de la ora 19,00, în Sala Mare, este programată "Tectonica norilor", o piesă deloc uşoară, de José Rivera. Autorul are o lume numai a lui, încărcată de energia visului, a simbolurilor magice şi a fantasticului. Definitorie pentru structura piesei este dezvoltarea în planuri - cel exterior, conţinând repere ale realităţii imediate, şi cel interior, în care revelaţia se realizează prin intermediul monoloagelor. Celestina Del Sol şi fraţii de la Luna se întâlnesc fără a se întâlni vreodată, asemenea soarelui şi lunii. Ea: angelică, infantilă, etern gravidă, aşadar inaccesibilă, flămândă de sex, versată în emoţii şi expertă în dragoste, părăsită şi în căutarea bărbatului care-a însămânţat-o, e o forţă a naturii, un personaj arhetipal, magic. Bărbaţii, mult mai concreţi, mai neajutoraţi, constructori de case şi dornici de familii, sfârşesc pierduţi în timpul prin care ea navighează indiferent, nonşalant.

Duminică, 17 iunie, de la ora 19,00, în Sala Studio veţi putea participa la spectacolul "Trei graţii", de V. Krasnogorov. Dramaturgul este binecunoscut iubitorilor de teatru din Rusia şi nu numai. Piesele sale au fost primite cu multă căldură şi apreciate de critica de teatru. Tensiunile şi conflictele din piesele sale sunt declanşate de stilul său de dialog, plin de viaţă. Autorul foloseşte situaţii paradoxale şi păşeşte în locuri neobişnuite, pentru a implica cititorii şi publicul în lumile create de imaginaţia sa. Piesele lui V. Krasnogorov se află în repertoriul permanent al mai multor teatre şi de multe ori au parte de sute de reprezentaţii. Adesea criticii au afirmat că "piesele lui Krasnogorov trec graniţele unui gen anume, cu mare uşurinţă". Exact din acest motiv, au fost traduse în multe limbi străine, difuzate la radio sau montate la televiziune.  

Citit 1208 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iunie 2018 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.