Dezacordul, vedeta greşelilor în vorbire

Dezacordul, vedeta greşelilor în vorbire
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Românii fac multe greşeli gramaticale fiindcă româna este o limbă cu multe forme flexionare ale cuvintelor, spun lingviştii. Pe scurt, la fel ca în latină, conjugarea verbelor, acordurile, diferitele forme de pronume sunt atât de multe şi de diverse încât de multe ori apar confuzii. Astfel, în topul greşelilor gramaticale frecvente în limba română sunt dezacordurile, spun specialiştii.

De multe ori, aud persoane care spun "i-ar place" în loc de "i-ar plăcea", fiind vorba de condiţionalul optativ care se formează de la infinitivul verbului. O altă problemă este pentru mulţi imperativul negativ care se formează tot de la infinitiv. "Taci!" - "Nu tăcea!" este corect, în loc de "Nu tace!". Un alt exemplu ar fi "Nu te complăcea într-o situaţie umilitoare!" în loc de "Nu te complace într-o situaţie umilitoare!". De asemenea, românii au o problemă cu ştiinţă/conştiinţă, pe care le mai scriu cu un singur "i".

Iată cum poate fi evitat dezacordul. Când subiectul (multiplu) se află înaintea predicatului, acordul formal al acestuia din urmă este la plural - Exemple: Talentul şi dorinţa de a se impune nu e suficient (corect: Talentul şi dorinţa de a se impune nu sunt suficiente); (…) Recoltarea, transportul şi folosirea ca materie primă era subvenţionată (corect: Recoltarea, transportul şi folosirea ca materie primă erau subvenţionate); Alegerea şi demiterea conducerii instituţiilor publice de interes local poate fi făcută uneori de Consiliul Local (corect: Alegerea şi demiterea conducerii… pot fi făcute…) 

Când subiectul (multiplu) este aşezat după predicat, pe lângă acordul formal recomandat, este tolerat, admis, acordul prin atracţie cu primul termen al subiectului - Exemple: La ce preţ se va vinde grâul şi orzul? (recomandat: La ce preţ se vor vinde grâul şi orzul?); Ne sare în ochi un dozator fantomă la care se comercializa bere şi suc (recomandat: Ne sare în ochi un dozator fantomă la care se comercializau bere şi suc)

Cuvântul Săptămânii

Ghiol - deşi vă poate părea cunoscut, ghiolul nu este acelaşi lucru cu ghiulul, care înseamnă inel de mari dimensiuni. Ghiolul este o baltă de dimensiuni considerabile, unde se adună apa după ploaie. Ceea ce ne cam face să ne dăm seama de unde a venit apa din lacurile celebre Siutghiol, Techirghiol, etc…

Citit 9961 ori Ultima modificare Joi, 26 Iulie 2018 15:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.