S-a născut un alt sfânt locaş la Măstăcani

S-a născut un alt sfânt locaş la Măstăcani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sărbătoarea „Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil” este una dintre cele mai vechi şi mai respectate în sânul comunităţilor creştine din ţara noastră. De aceea, alături de sfintele locaşuri închinate Maicii Domnului, Cuvioasei Parascheva, Sfinţilor Mucenici Gheorghe şi Dimitrie sau Sfinţilor Împăraţi întocmai cu Apostolii, la loc de cinste se află cele aşezate sub ocrotirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Ca drept dovadă, în municipiul Galaţi, una dintre cele mai vechi mănăstiri - Metoc - este închinată Sfinţilor Arhangheli şi numără peste 200 de ani de existenţă.

Un sfânt locaş care are hramul pe 8 noiembrie este Biserica „Sfinţii Arhangheli” din localitatea gălăţeană Măstăcani, unde paroh este părintele Cătălin Buia. Sfântul peste o sută de ani şi, de câţiva ani, prin grija părintelui Cătălin, a fost zidit un alt sfânt locaş, în satul Vlăşcuţa. Este din lemn şi va răspunde necesităţilor duhovniceşti ale credincioşilor din această parte a localităţii, dar şi trecătorului înspre şi dinspre Vama Oancea.

„La exterior şi la interior este finalizată, ne-a spus părintele Cătălin. Mai sunt însă de aşezat instalaţia electrică, paratrăsnetul şi pe măsură ce, financiar, ne vom permite, vom încerca să realizăm catapeteasma, icoanele, pentru ca sfântul locaş să fie  sfinţit...”

Din cauza unor neînţelegeri între fosta şi actuala conducere a Primăriei Măstăcani, lucrările la zidirea noii  biserici au mers anevoie. Din vara acestui an, la insistenţele părintelui Cătălin şi cu sprijinul nemijlocit al creştinilor din această localitate s-au mai mişcat puţin lucrările, pentru ca nu peste mult timp sfântul locaş să fie sfinţit. Dorinţă pe care şi-au exprimat-o mai ales oamenii din această parte a satului care au o anumită vârstă şi care ar dori să poată intra mai des la rugăciune în noul locaş.

Din grijă şi pentru această Casă a Domnului cu hramul Sfinţilor „Împăraţi Constantin şi mama sa Elena”, părintele Cătălin ne-a spus că e nevoie de icoane, dar şi de alte obiecte de cult necesare bunei desfăşurări a slujirii.

De aceea, rugăm  eventualii donatori şi dăruitori  să nu aibă iniţiative personale, ci să ia legătura cu părintele Cătălin, pentru ca dania pe care o fac să fie primită de Dumnezeu.

Pentru că dincolo de crizele în care creştinul este târât, dincolo de sărăcia care-i dă  târcoale pe zi ce trece, românul a ştiut întotdeauna să fie darnic şi bucuros atunci când a fost vorba de Biserică.

Citit 721 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.