„Scriitori gălăţeni pe înţelesul tuturor”

„Scriitori gălăţeni pe înţelesul tuturor”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Dacă la Salonul „Axis Libri” s-au prezentat, până acum, volume de literatură sau documentaristică, joi Biblioteca „V.A. Urechia” a găzduit lansarea unei cărţi de critică literară.

Volumul „Scriitori gălăţeni pe înţelesul tuturor” (Ed. Axis Libri, 2009), semnat de A.G. Secară, este o pledoarie pentru 13 autori gălăţeni, fie ei dramaturgi, poeţi, romancieri sau eseişti.

În acest prim volum al cărţii sunt incluşi Ionel Avram, Victor Cilincă, Costel Crângan, Cătălin Enică, Apostol Gurău, Violeta Ionescu, Radu Macovei, Katia Nanu, Theodor Parapiru, Dan Plăeşu, Ion Potolea, Aurel Stancu, Ion Zimbru.

Unele dintre textele din carte sunt cronici de întâmpinare publicate deja în reviste locale de cultură sau în „Viaţa liberă”.

Fără clasificări

Apariţia editorială a fost salutată atât de câţiva dintre cei care au făcut obiectul cronicilor, cât şi de alţi scriitori şi observatori ai fenomenului literar local ori chiar de foşti profesori de-ai autorului.

„A.G. Secară abordează textul firesc, în calitate de cititor, dar un cititor foarte atent, subtil, deosebit de cultivat şi aproape neobosit. În cartea sa nu face clasificări, ci i-a ales pe cei pentru care a avut deja o exegeză”, a spus moderatorul salonului, Theodor Parapiru, observându-i rafinamentul ca poet şi vâna de filosof.

Referindu-se la titlul cărţii, Dan Plăeşu s-a bucurat că este cineva care să îi explice pe scriitori chiar şi pentru scriitori înşişi.

Nicoleta Crânganu, cadru didactic universitar şi inspector şcolar de limba şi literatura română, a caracterizat stilul de scriitură al autorului ca fiind baroc şi a răspuns, cu exemple, la întrebarea „Ce caută criticul?”. „Caută, într-un joc scriitoricesc, să descopere omul, cum însuşi o afirmă în prefaţa volumului. Astfel, Costel Crângan este omul social, Katia Nanu este omul raportat la moarte, Theodor Parapiru, omul olimpian”. 

Poet şi cadru didactic la Şcoala 4 Lieşti, Săndel Stamate a scos în evidenţă că A.G. Secară se fereşte de clasificări, punându-i în schimb, în lumină pe scriitori.

Discuţii despre critici şi critică

Lansarea cărţii a deschis, joi seară, şi discuţii pe marginea „ispitei criticii”. Însuşi autorul s-a delimitat de abordările unora şi ale altora, care consideră critica fie prea tehnică, fie de natură pozitivă / negativă, fie bună la nimic, declarând că, din punctul său de vedere, un critic „ar trebui să se ocupe de adevăr”.

A.G. Secară le-a mulţumit tuturor celor au făcut posibilă apariţia cărţii şi a dezvăluit că „Scriitori gălăţeni pe înţelesul tuturor” vine exact la zece ani de când a început să scrie critică literară. De altfel, majoritatea celor care au luat cuvântul joi au considerat că nu este decât de bun augur existenţa, la Galaţi, a specialiştilor în critică literară.

De semnalat în mod deosebit a fost şi faptul că primul titlu apărut la Editura „Axis libri” a bibliotecii este unul de critică literară.

Comentariu foto: A.G. Secară (al doilea din dreapta), poet şi critic literar, pregăteşte alte trei volume de radiografiere a fenomenului literar gălăţean

Citit 1669 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.