8 noiembrie - Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

8 noiembrie - Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pe 8 noiembrie, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil adună în biserici nenumăraţi creştini cu mare evlavie la cei doi Arhangheli, cinstiţi în Biserica noastră din cel de-al V-lea veac.

În învăţătura Sfintei noastre Biserici, îngerii sunt „duhuri slujitoare”, fiinţe fără trup şi sunt în imediata apropiere a lui Dumnezeu, în lumea nevăzută. Fac parte din lumea creată şi părintele Dumitru Stăniloae spune că „între creaturi, primul loc îl ocupă lumea spirituală sau lumea nevăzută”, adică îngerii.

Termenul de înger înseamnă sol, vestitor, crainic, trimis şi arată prin el nu natura îngerilor, ci principala lor funcţie, anume aceea de a  fi vestitori ai voii lui Dumnezeu.

Sfinţii Voievozi

Îngerii sunt fiinţe spirituale reale şi personale, deosebite de Dumnezeu - căci sunt creaţi, dar deosebiţi  de oameni, fiindcă îngerii intermediază la Dumnezeu pentru oameni.

În Vechiul Testament (din Cartea lui Iov 38,7) aflăm când a fost creată lumea îngerilor. „Când s-au făcut stelele, lăudatu-M-au cu glas mare toţi îngerii Mei!”. 

Sfântul Dionisie Areopagitul ne vorbeşte despre nouă ierarhii cereşti, împărţite în trei triade: Scaunele, Heruvimii şi Serafimii sunt cei mai apropiaţi lui Dumnezeu; urmează a doua triadă: Domniile, Virtuţile (Puterile) şi Stăpâniile, iar a treia: Începătoriile, Arhanghelii şi Îngerii.  

Cei mai cunoscuţi îngeri sunt Arhanghelii Mihail şi Gavriil care mai sunt numiţi în popor „Sfinţii Voievozi”. Arhanghelul Mihail intermediază la Dumnezeu pentru oameni şi „Mi-ca-el” înseamnă „Cel ce este ca Dumnezeu”. Gavriil este „Puterea lui Dumnezeu” şi este foarte prezent atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament.

„Mihail este cel care ţine spada de foc a conştiinţei, spre a ne purifica de gândurile noastre negre; el este o santinelă la poarta Raiului, ne explica în anii din urmă Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos.

Arhanghelul Gavriil este reprezentat, în vechile biserici, lângă amvon, purtând în mână un crin. Crinul este Maica Domnului, cea care a adus lumii pe Mântuitor. Este cel care deschide uşa Raiului de pe pământ, Raiul nostru sufletesc şi este legat de întreaga istorie a mântuirii neamului românesc. Potrivit tradiţiei noastre,  încă de la naştere, fiecare om are un înger păzitor care ne este întotdeauna aproape...”

***

Şi în aceste zile, îngerii să ne fie aproape tuturor creştinilor, mai ales, celor care îi au ocrotitori pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil!

Citit 955 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.