Noi descoperiri arheologice, la Negrileşti. Neoliticul timpuriu, bronzul târziu şi perioada migraţiilor
Foto: Arhiva VL

Noi descoperiri arheologice, la Negrileşti. Neoliticul timpuriu, bronzul târziu şi perioada migraţiilor
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Situl arheologic de la Negrileşti a fost studiat pentru prima dată de regretatul arheolog tecucean Mircea Nicu, în 1981


Locuinţe, gropi menajere, instalaţii de ardere de uz casnic şi morminte datând din perioade istorice distincte au fost descoperite recent de arheologii gălăţeni, la Negrileşti. Vestigiile arheologice au fost scoase la lumină de specialişti ai muzeelor de istorie din Galaţi şi Tecuci.

Pe parcursul lunilor iunie şi iulie, arheologii au desfăşurat o campanie de cercetare preventivă în situl "Negrileşti - Curtea Şcolii", ocazie cu care au făcut respectivele descoperiri, potrivit unei informări transmise de muzeograful Costel Ilie, din cadrul Muzeului de Istorie "Paul Păltănea" Galaţi. Cercetările au vizat două sectoare importante ale sitului - "La Pin" şi "Curtea Şcolii".

În sectorul "La Pin" au fost trasate şi cercetate trei unităţi de săpătură, în care au fost identificate 34 de complexe arheologice, locuinţe, gropi menajere, instalaţii de ardere de uz casnic, datate în neoliticul timpuriu (cultura Starčevo-Criş), bronzul târziu (cultura Noua) şi din perioada migraţiilor (sec. IV - V p. Chr.), precum şi din perioada premedievală (sec. VIII - X) şi perioada modernă.

În sectorul "Curtea Şcolii", cercetarea a vizat o suprafaţă aflată în faţa ruinelor vechiului conac boieresc, unde Şcoala Gimnazială "Florea Julea" din localitate intenţionează să ridice o nouă grădiniţă. Aici, arheologii au reuşit deschiderea a trei suprafeţe de cercetare, totalizând 120 de metri pătraţi, în care au fost descoperite morminte din perioada medieval târzie, urmele unei locuinţe din perioada post-romană (cultura Sântana de Mureş - secolul IV p. Chr.), precum şi un nivel de locuire din epoca bronzului, cu materiale arheologice specifice culturii Noua (mileniul II a. Chr).

Noile descoperiri completează cercetările făcute anterior

"Cercetarea arheologică preventivă din situl Negrileşti a adus informaţii suplimentare privitoare la locuirea în acest areal, în perioadele preistorice, post-romane, prefeudale, medievală şi modernă, completând astfel datele privitoare la evoluţia societăţii umane în nord-vestul judeţului Galaţi şi a bazinului râului Bârlad", a precizat Costel Ilie. Potrivit specialistului, situl arheologic de la Negrileşti, din apropierea oraşului Tecuci, inclus în "Lista Monumentelor Istorice din România", a fost studiat pentru prima dată de regretatul arheolog tecucean Mircea Nicu, în anul 1981.

Situl a fost cercetat mai intens după anul 2007, în campanii de cercetări arheologice preventive determinate atât de factorii naturali (erodarea malului stâng al râului Bârlad), cât şi de necesităţile edilitare şi de intervenţiile neautorizate în sit.

Citit 3074 ori Ultima modificare Luni, 13 August 2018 02:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.