Expoziţie Silvia Ichim, la "Mantu"

Expoziţie Silvia Ichim, la "Mantu"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pictură. Plasticianul şi muzeograful Gheorghe Miron a ţinut să facă "o reverenţă", deschizând, sâmbată, 18 august, la Galeria de artă "Nicolae Mantu", expoziţia "Jurnal de vacanţă", cu lucrări de pictură - ulei pe pânză, de mari dimensiuni, intens colorate şi armonice, semnate de Silvia Ichim. El prefaţa astfel, încurajând-o, într-o lume a egalităţii fireşti de şanse, expoziţia unei plasticiene care, deşi nu a urmat cursuri de specialitate, a avut tenacitatea să continue şi să se dezvolte. E pe "direcţia bună", constata Miron, "de fiecare dată trebuie să trimitem către oameni acea parte din inimioară, din suflet, din tot ce suntem noi, punând-o în dreptunghiul sau pătratul pe care-l aşezăm pe perete. Pictăm nu după modă, pictăm din suflet".

Şi criticul de artă Mariana Cocoş Tomozei a observat evoluţia artistei, de la ultimele expoziţii: "o nouă treaptă". "Descopăr aici un nou mod de abordare. Există un interes crescut pentru structura formelor". Plasticiana oferă, în peisajele ei, "un  fel de portret al cascadei, al dealului, al ţărmului, un fel de dialog tăcut", cu "o emoţie abia stăpânită în faţa spectacolului naturii, aducând ecouri pe pânză ale acestui spectacol". Criticul a observat şi obsesia, ca şi cea a artiştilor de secole XVII-XIX, pentru "magia luminii", peisajele sale având "o doză de romantism foarte intens".

Plasticiana a vorbit măsurat, preferând să lase lucrările "să vorbească". Nobişnuită este prezenţa presei, mai ales sâmbăta seara, la un vernisaj, dar este ceva obişnuit când la expoziţiile artistei este prezent şi soţul acestuia, medicul Paul Ichim. Chiar dacă nu mai este parlamentar, doctorul "a lăsat loc de bună ziua", place şi face parte dintr-o familie îndrăgită de cei care îi cunosc: un vindecător şi o iubitoare a picturii. Medicul venea la vernisaj după o zi - ca de obicei - plină de operaţii dificile, într-un carusel parcă nesfârşit, îndulcit acum doar de culorile soţiei.

Silvia Ichim a avut, tot la Galeria "Nicolae Mantu", mai multe expoziţii personale, intitulate: "La taină cu pădurea" şi "La taină cu pădurea - II", ambele în 2015, "Tărâmul dintre ape", în 2016, şi, un an mi târziu, "Dincolo de nori". A participat la expoziţii de grup la Salonul de vară al artiştilor plastici gălăţeni, în 2016, urmată de prezenţa salonului gălăţean la Brăila, la Expoziţia-concurs "Eminesciana" Bârlad, la Festivalul Internaţional A.R.T.E. Iaşi - Galaţi, în capitala Moldovei participând la mai multe expoziţii naţionale şi internaţionale.

Acum, s-a inspirat din peisaje reale, transpuse într-un stil deja recunoscut.

Citit 1075 ori Ultima modificare Duminică, 26 August 2018 20:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.