Jocurile lui Constantin Severin

Jocurile lui Constantin Severin
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Text şi timp în pictură *

„Intraţi în expoziţie şi priviţi cu atenţie lucrările din perioada descriptivă: veţi descoperi o nostalgie a unei Bucovine imperiale mai de la hotare, cu o tratare plastică mai aproape de fotografia cu iz de epocă în sepia”.

„Este acolo o tristeţe  a renunţărilor, a unor nimburi ştiute doar de gândurile unui cunoscător de istorie a locurilor. Apoi începe joaca. Picturi celebre asamblate în semnele timpului Totul în tratarea  plastică a unui matematician. A unui constructivist”.

„Din punctul meu de vedere seria figurinelor şi a semnelor explicite cu o conotaţie preistorică sunt cele mai sugestive. Acolo este nebunia. Gumelniţa, Cucuteni, amestecul de semne şi imagini din zona clasicului arhetipal, cu acele hieroglife ale înţelesului şi a neînţelesului, a iubirii, a trădării, a înfrângerii prin dedublare, a victoriei prin bucurie, a culorii prin semn”.

„Se creează o stare de întoarcere în timp, o nevoie de a înţelege originile parcă bănuite cumva, dar neştiute, neconştientizate”.

E o prezentare poetică şi totodată la obiect făcută de directorul Muzeului de Artă Vizuală Dan Basarab Nanu expoziţiei care a fost vernisată ieri, intitulată  „Text şi timp. Expresionismul arhetipal”, care poartă semnătura lui Constantin Severin.

Artistul  a cunoscut o evoluţie rapidă în cariera sa, atât în ţară cât şi peste hotare, prin numeroase expoziţii, personale şi de grup, prin lucrările sale care au intrat în  Top 50  şi în Top 10 la cea mai importantă competiţie online de artă, Showdown, organizată de Muzeul de Artă Contemporană Saatchi Gallery din Londra.

Nu în ultimul rând, prin definirea, teoretizarea şi ilustrarea cu febrilitate a conceptului expresionismului arhetipal la care au aderat artişti din întreaga lume. Iar exemplele ar mai putea continua.

„Muzeul din Galaţi, mai ceva ca la Bucureşti”

La realizarea expoziţiei au contribuit atât directorul MAV Galaţi – Dan Basarab Nanu şi muzeograful Eduard Costandache, cât şi curatorul Valentina Iancu, de la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, prezentă la vernisaj.

Nu a dorit să discute despre lucrările lui Constantin Severin despre care a scris şi în catalog şi în prezentarea de pe site-ul www.mavgl.ro, ci a ţinut să felicite instituţia gazdă: 

„Nu mă aşteptam ca într-un oraş de provincie să existe la muzeul de artă atâta activitate, atâta deschidere. Au venit la vernisajul unui artist necunoscut gălăţenilor mai mulţi oameni decât ar fi fost la o asemenea manifestare la Bucureşti. Iar activitatea muzeului de aici este mult mai intensă decât cea a Muzeului de Artă Contemporană din Bucureşti. Felicitări.”

Emoţionat, dar plin de căldură şi prietenie faţă de publicul prezent la vernisaj,  Constantin Severin a ţinut să le mulţumească tuturor celor care l-au ajutat în organizarea evenimentului:

„Este foarte important să fii recunoscut la tine acasă. Este nemaipomenit că am fost invitat să expun în muzeul gălăţean care este cel mai important muzeu de artă contemporană din România”.

Deşi este prezent pe simezele şi site-urile unor muzee celebre din Europa şi din lume, artistul pune pe primul loc interacţiunea cu publicul, îşi doreşte ca fiecare vizitator să se regăsească măcar într-o lucrare de-a sa. Aşa că nu pregetaţi să mergeţi la expoziţia nou deschisă.

Citit 1486 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.