Se poate omagia şi decent

Se poate omagia şi decent
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Reprezentanţi a patru asociaţii neguvernamentale gălăţene, voluntari care au contribuit inclusiv la îmbogăţirea Galaţiului cu lucrări de artă reprezentând chipul unor mari români, s-au adunat, marţi la prânz, în tăcere, la "Monumentul apărătorilor oraşului Galaţi - 7-9 ianuarie 1918", fiecare depunând cu simplitate flori la monumentul eroilor care au salvat acum un veac inclusiv Europa de începutul unei ofensive armate bolşevice. În uniforme de epocă, Adrian Tăbăcaru şi Lucian Pleşa, de la "Tradiţia militară" Galaţi, au dat onorul. Printre cei câţiva participanţi s-a numărat directoarea Bibliotecii Municipale "Ştefan Petică" din Tecuci, Ionica Nasie, sau cercetătorul Tudose Tatu.

Mulţi gălăţeni nici nu observă monumentul reclădit. Ar putea să vină aici, nu în urma semnării unui convocator, "la ocazii", ci de bună voie. "Oameni foarte instruiţi nu ştiu încă de acest monument, nu ştiu ce s-a întâmplat aici acum o sută de ani şi nu ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă bolşevicii ar fi ocupat atunci această zonă", ne-a spus cu mâhnire preşedintele Asociaţiei Frontiera Gălăţeană, Didel Bădărău.

"Aceste lucruri trebuie transmise din generaţie în generaţie, cred că vom găsi înţelegere la şcoli, la alte instituţii, care să vină să depună câte o floare într-o zi aleasă, să nu aştepte numai Ziua Eroilor sau Sărbătoarea Naţională. Ne-am hotărât să facem acum un gest de simplu cetăţean, pentru că acele trei sau patru activităţi oficiale care se desfăşoară pe parcursul anului au un aer mai festivist, vin oameni politici, e înghesuială mare. Şi ne-am zis că poate facem şi un gest continuat. De la biserică, oricine poate trece şi pe aici, ca să lase o floare cât de mică. "Paradoxal, florile costă mai mult decât vaza… Noi am şi spus: dacă nu vor fi mai mulţi cetăţeni care să ne urmeze gestul, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în retragere din SRI va fi prezentă aici şi va depune flori în fiecare miercuri din lună, după şedinţa de întrunire, în a treia miercuri din lună vine Asociaţia "Tradiţia militară", în a doua, Asociaţia "Galaţi, oraşul meu", iar în prima miercuri din lună noi, Asociaţia "Frontiera gălăţeană", a precizat Didel Bădărău.

Marţi, şi-au reprezentat asociaţiile: Viorel Ursu - Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în retragere din SRI, Didel Bădărău - Frontiera Gălăţeană, Claudia Negrău - Galaţi, oraşul meu, Adrian Tăbăcaru - Tradiţia militară.

Citit 1483 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Septembrie 2018 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.