Radu Lupu - un pianist gălăţean la Lisabona

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De când în Portugalia funcţionează un Institut Cultural Român, mass-media din această ţară - situată în extremitatea occidentală a latinităţii europene - manifestă mai multă sensibilitate faţă de creaţiile artistice de sorginte românească. Printre cele mai mediatizate evenimente ale lunii noiembrie se află şi concertele pianistului român Radu Lupu.

Hebdomadarul „Ipsilon” publică, sub titlul „Sobra poezie a lui Radu Lupu”, o avancronică de Cristina Fernandes referitoare la concertele pianistului român programate în cadrul stagiunii muzicale a Fundaţiei Gulbenkian. În suplimentul de cultură „Actual”, al săptămânalului „Expresso”, acelaşi eveniment e anunţat sub titlul „Întoarcerea aşteptată a lui Radu Lupu”.

Născut la Galaţi în 1945, Radu Lupu a debutat la vârsta de 12 ani cu un program compus chiar de el. După ce termină liceul în oraşul natal, urmează şi cursurile Şcolii Populare de Artă din Braşov şi îşi continuă studiile la Bucureşti cu Florica Musicescu şi Cella Delavrancea.

La 16 ani, în 1961, primeşte o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova, unde va studia doi ani cu Galina Eghiazarova, apoi cu Heinrich Neuhaus şi, mai târziu, cu Stanislav Neuhaus.

Pianistul are în palmares trofeele concursurilor Van Cliburn, George Enescu şi concursului de la Leeds. În 1989 a primit „Premiul Abbiati” din partea Asociaţiei Criticilor Italieni.

Cariera lui Radu Lupu continuă alături de cele mai prestigioase orchestre şi cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 el cânta în America cu Orchestra din Cleveland dirijată de Daniel Barenboim, la New York şi cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini.

Apoi face un turneu de doi ani prin America, cu Orchestra Filarmonică din New York. Ulterior întreprinde cu regularitate turnee în Europa, Statele Unite, SUA, Israel şi China.

În acelaşi număr de revistă, Manuel Cintra Ferreira efectuează o amplă prezentare a celor 12 filme incluse în competiţia oficială a ediţiei nr. 3 a Festivalului Internaţional de Cinema Estoril/nov. 2009. Articolul poartă subtitlul: „Cu două filme superbe, România e o candidată puternică la victorie în acest festival”.

Criticul portughez prezintă la modul superlativ filmele „Felicia înainte de toate” de Melissa de Raaf & Răzvan Rădulescu şi „Poliţist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu.

Citit 537 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.