Balcicul a fost adus în România

Balcicul a fost adus în România
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În prag de iarnă, aveţi ocazia să vă încălziţi sufletele şi privirile cu peisaje şi nostalgii marine, în care valurile scaldă zidurile albe ale ruinelor bătute de soare şi vânt. Apoi vă puteţi retrage într-un colţ ştiut numai de voi, unde obiectele au muzica lor proprie, îndemnându-vă la reverii delicate şi rafinate.

Aceasta este invitaţia pe care o lansează Jana şi Gheorghe Andreescu, care au vernisat, ieri, la Muzeul de Artă Vizuală o expoziţie comună. Lume multă, atmosferă caldă, oameni veniţi chiar şi de la Brăila să vadă cele peste 80 de lucrări pe care cei doi prestigioşi artişti plastici  le-au expus pe simeze.     

Jana şi Gheorghe Andreescu  la o nouă etapă a creaţiei

Organizatoarea evenimentului, criticul de artă Mariana  Tomozei Cocoş a surprins foarte bine în cuvinte ceea ce au dorit să redea pe pânze cei doi pictori gălăţeni:

„Mai mult decât fişa activităţilor bogate a contat felul în care şi-au construit creaţia de-a lungul timpului: o anumită seriozitate, o aşezare în timp, realizată cu mult efort şi mult talent”.

„Am fost surprinsă cât de mult au lucrat: aproape toate aceste tablouri sunt făcute într-un singur an – 2009. Pentru fiecare din ei, această expoziţie a însemnat o nouă etapă a creaţiei, legată de întâlnirea specială cu Balcicul, pe care ambii au avut-o prin intermediul unei tabere de creaţie”.

„Balcicul are o încărcătură specială pentru arta românească. Însă pentru ei, a fost mai mult decât atât, a fost o înnoire şi o regăsire. Lucrările Janei Andreescu au o transparenţă de o fineţe şi un rafinament cu totul speciale”.

„Jana are harul de a transfigura obiectele obişnuite şi de a le transpune în lumea visului. Tot ce creează are o muzică vizuală în acuarelă şi culoare. Gheorghe Andreescu surprinde perspectivele fabuloase ale Balcicului, în care remarcabile sunt construcţiile care se ridică deasupra valurilor şi au sub apă rădăcini – nişte elemente suprarealiste”.

„Lucrările sale ne cuceresc printr-un anumit dinamism interior, o energie, o febră a creaţiei.”

Emoţionaţi şi fericiţi cei doi şi-au întâmpinat publicul numeros: „Este un moment special că am realizat această expoziţie împreună, dar cel mai mult mă bucur că aţi venit atât de mulţi aici, a spus Jana Andreescu.

„După momentul Balcic, a urmat Grecia care m-a înnebunit cu marea şi cu felul în care aceasta îşi schimbă culorile de la o oră la alta, poate acesta este secretul evoluţiei mele în ultimul an”, a spus Gheorghe Andreescu, mulţumind organizatorilor expoziţiei, celor veniţi la vernisaj, dar şi soţiei sale Jana pentru susţinerea pe care a primit-o de-a lungul celor peste 30 de ani de creaţie şi de căsnicie. 

„Poveste fără sfârşit”

Însă cel mai frumos a vorbit despre cei doi directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu:

„A fost odată ca niciodată o scoică şi un cal. Scoica s-a dat de trei ori peste cap şi s-a aşezat într-un tablou. Şi pentru că scoica era fermecată şi tabloul s-a fermecat pe sine şi a început să se autotransforme în liane, marine, arhitecturi spirituale, vegetaţii”.

„Calul a nechezat de cinci ori şi s-a dus tropăind pe o scenă unde a început să creeze ferestre de neimaginat pentru tot felul de personaje. Rafinata scoică şi nărăvaşul cal s-au dat de zece ori peste cap şi au devenit Jana şi Gheorghe Andreescu”.

Şi au mulţi copii, care se află acum pe simeze. V-am spus o poveste care chiar vreau să nu aibă sfârşit”. Expoziţia îşi aşteaptă vizitatorii timp de trei săptămâni.

Citit 501 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.