Păpuşile-pionieri au devenit folclor

Păpuşile-pionieri au devenit folclor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Există oameni pentru care pasiunea devine un mod de viaţă. Deşi trudesc mult pentru a-şi câştiga existenţa, sentimentul de satisfacţie inspirat de lucrurile pe care le creează este de neegalat.

Cam asta ar putea spune Ştefania Crişan despre îndeletnicirea cu care a ales să-şi ocupe timpul pe termen nelimitat. Din pânză, piele, lână şi coajă de nucă plăsmuieşte  păpuşi inspirate din poveşti ori din viaţa ţăranilor, pe figurile cărora aşterne zâmbetele sau tristeţile personajelor pe care îl întruchipează.

Primele lucrări ale Ştefaniei au luat naştere în urmă cu opt ani. După ce a văzut o colegă făcând o vrăjitoare şi-a strâns materiale şi a confecţionat o păpuşă care semăna cu Păcală, alta cu o băbuţă, personaje care-i veneau în minte din poveştile copilăriei.

Apoi ideile au venit una după alta, tot mai multe, iar păpuşile sale au început să fie apreciate la târgurile organizate la Galaţi şi în alte oraşe. În 2004 a participat la Tabăra Naţională de Meşteşuguri de la Piteşti.

Iar în următorii trei ani a fost prezentă la expoziţiile organizate la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti unde a primit de fiecare dată câte o diplomă de excelenţă.

Creaţii autentice din materiale naturale

„Lucrez seara pentru că e linişte, munca este obositoare, şi încerc să creez ceva nou, autentic, care să poarte semnătura mea. Nu mă inspir de nicăieri şi cred că aş putea crea la nesfârşit”.

„Vreau să fac păpuşi inspirate după strigături şi tradiţiile de iarnă, după muncile ţăranilor de la câmp, iar din perioada comunistă vreau să fac pionieri şi pioniere. Folosesc materiale naturale pe care le cos şi le pictez”, explică meşterul popular.

Păpuşile Ştefaniei Crişan sunt prinse pe peretare, printre pomi făcuţi din plante uscate şi păsări din seminţe, ori sunt aranjate pe suport de lemn  făcând diverse combinaţii care te duc cu gândul la basmele lui Creangă sau la casa bătrânească.

O casă ca a bunicilor ei, de la Pechea, pe care creatoarea obiectelor de artizanat visează ca într-o bună zi să o poată transforma în muzeu. De altfel, toate planurile ei se lovesc de dificultăţile cu care se confruntă meşterii populari atunci când vine vorba să-şi prezinte lucrările.

Ştefania Crişan este de părere că în Galaţi ar trebui făcută o asociaţie a meşterilor populari care să-i ajute să-şi pună în valoare creaţiile şi să aibă un spaţiu unde să le expună.

De asemenea, ea speră să obţină sprijinul unei instituţii pentru a organiza o licitaţie în scop caritabil pentru a ajuta o familie nevoiaşă şi solicită ajutorul celor care sunt interesaţi să o susţină în acest demers.

Creatoarea populară spune că a întâmpinat multe greutăţi de-a lungul timpului însă continuă să lupte pentru păstrarea tradiţiilor şi confecţionează mai departe păpuşile pe care le îndrăgeşte atât de mult.

Deşi produsele sale sunt autentice, preţul lor este unul foarte mic şi reprezintă singurul venit al Ştefaniei. Din aceşti bani, ea nu reuşeşte de fiecare dată să-şi cumpere materialele de care ar avea nevoie pentru a realiza toate modelele pe care şi le-a propus.

Dacă aveţi nuci, piele, stofă, cânepă, obiecte vechi de artizanat, prosoape sau vase de lut care nu vă folosesc i le puteţi oferi pentru a-şi putea duce mai departe meşteşugul. Pe Ştefania Crişan o veţi putea întâlni la Târgul Meşterilor Populari organizat la sfârşitul lunii, cu ocazia Sărbătorilor Galaţiului.

Pentru tine, cititorule

Daca pictezi, modelezi, împletesti, mesteresti, confectionezi sau colectionezi lucruri mai mult sau mai putin obisnuite si ai facut din asta o pasiune te invitam sa ne împartasesti lucrurile cu care îti ocupi timpul liber. Trimite un e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. pentru ca povestea ta sa-i poata bucura si pe altii sau sa-i îndrume pe aceeasi cale.  

Citit 547 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.