Regizorul Stere Gulea, în dialog cu gălăţenii

Regizorul Stere Gulea, în dialog cu gălăţenii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Lansat oficial în cinematografele din toată ţara pe 16 noiembrie, "Moromeţii 2" adusese, după primul weekend, mai mult de 52.000 de spectatori în sălile din peste 50 de oraşe. Proiecţia a devenit astfel cel mai mare succes de casă din ultimul sfert de veac. În cadrul campaniei de promovare a filmului, Galaţiul a avut parte de două proiecţii de gală, duminica trecută.

După ce a urmărit proiecţiile de la Cinema City şi de la Cinema "Prof. Ioan Manole", publicul gălăţean a avut ocazia să stea de vorbă cu regizorul filmului, Stere Gulea, şi cu alţi membri ai echipei. Dialogul a mers de la succesul imens şi oarecum neaşteptat de care se bucură cel mai recent film al său şi până la detalii de pe platourile de filmare.

"Odată cu lansarea acestui filmului, am constatat că toată această poveste cu spectatorul român care nu merge la filmele româneşti nu este adevărată. Mi-am dat seama că spectatorul român merge la filmele româneşti dacă şi filmele româneşti merg la el. Trebuie să aibă pentru ce să meargă", a afirmat Stere Gurea.

O "interpretare liberă" care "te pune să gândeşti"

Spre deosebire de romanele "Moromeţii 2" şi "Viaţa ca o pradă", care surprind un interval de mai mulţi ani, acţiunea din filmul "Moromeţii 2" se limitează la o perioadă de câteva luni din anul 1945. "Acesta este şi unul dintre motivele pentru care am intitulat această formulă de scenariu drept "interpretare liberă". Am plasat acţiunea pe perioada a câteva luni deoarece, pentru istoria României şi nu numai, acel moment a fost unul în care aproape totul s-a schimbat. Oamenii erau la început şi nu aveau de unde să ştie ce se va întâmpla. Era o perioadă de incertitudine. Asta mi s-a părut mie foarte important, că te pune să gândeşti, să ai întrebări, nelămuriri, să vezi cum funcţionează relaţiile, cât de repede se schimbă, cum de la prietenii şi amiciţii relaţiile devin reci sau chiar adverse. Deci, este şi o posibilitate de a vedea schimbările care se produc în noi, în oameni, în situaţii limită cum este asta, a concluzionat regizorul.

În urmă cu 32 de ani, Stere Gulea semna regia filmului "Moromeţii", considerat deopotrivă de critici şi de public drept una dintre capodoperele cinematografiei româneşti.

Citit 1056 ori Ultima modificare Duminică, 02 Decembrie 2018 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.