O armată de uniforme a cucerit Galaţiul

O armată de uniforme a cucerit Galaţiul
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Interesul pentru un eveniment reuşit îl vezi cel mai bine în ochi, l-am văzut nu numai în cei ai copiilor uimiţi, aduşi de părinţi la vernisajul expoziţiei "Uniforme militare din Primul Război Mondial - Ipostaze de pe front", deschis recent la Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" - în Lapidarium! Un vernisaj înseamnă, mai mult decât în timpul unor vizite separate, şi şansa unor lecţii de istorie mai ample, oferite de specialişti ai muzeului, managerul Cristian Dragoş Căldăraru, militari rezervişti, voluntari ai asociaţiei de reconstituire istorică. Vizitatorii au întrebat, specialiştii în istorie au răspuns şi au prezentat amănunte. Interesul publicului a fost neobişnuit de mare la vernisaj, afluxul de oameni continuând chiar şi în ultimele minute de program prelungit, cei care ratau turul retrăgându-se dezamăgiţi.

Am văzut uniforme adevărate, care au supravieţuit acestui veac frământat, arme de foc şi arme albe, echipament, fotografii, documente. Merită toate laudele muzeografa Magda Tuluş, realizatoarea acestui proiect foarte complex şi dificil, curatoarea expoziţiei de uniforme adevărate, un regal pentru lăcomia oricărui ochi, posibil prin strădania a nu mai puţin de nouă entităţi, dintre care patru sunt colecţionari împătimiţi, unul deţinând la Brăila - acasă! - un adevărat muzeu, cu sute de uniforme autentice centenare, ba şi mai vechi; păcat că încă nu s-a găsit un spaţiu muzeal permanent la Galaţi pentru măcar o parte dintre cele peste 400 de ţinute vechi, din 1877 până în perioada comunistă! Voluntari gălăţeni ai asociaţiei de reconstituire istorică "Tradiţia militară", la rândul lor "tobă de carte" când e vorba despre exactitatea evenimentelor istorice eroice, au dat şi mai mult farmec vernisajului.

Manechinele prezente sunt de o calitate comparabilă cu expoziţia similară de la Muzeul Naţional de Istorie, care dispune însă de mai mult spaţiu expoziţional. Pot fi admirate uniformele beligeranţilor: germană, austro-ungară, rusă, engleză, franceză; română. De asemenea, poţi vedea ipostazele participării la Marele Război, de la tranşee la comandă sau popotă. Şi medalii şi decoraţii, arme, cărţi dedicate Primului Război, grenade, un obuz detonat, o înspăimântătoare baionetă Mosin-Nagant, un pumnal rusesc tip Bebut-Kidjal, căşti franceze "Adrian", elegante săbii, un număr din "Le Miroir", cu "noul rege al României", Fedinand şi câte şi mai câte!

Proiectul, coordonat de prof. Căldăraru, a angrenat o numeroasă echipă de colegi. Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi este organizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" - Filiala Constanţa, Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" Tecuci, Asociaţia cultural-istorică "Muzeul" Ianca, judeţul Brăila - un muzeu particular, fondat de profesorul Ion M. Bărbuceanu, acum cu sprijinul Muzeului de Istorie şi al Primăriei Brăila, Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei" din Garnizoana Galaţi şi colecţionarii Ştefan Diaconu - brăileanul cu "muzeu" la domiciliu, bijutierul brăilean Virgil Tudor, gălăţeanul Adrian Tăbăcaru, de la Tradiţia militară", cunoscutul documentarist romancier Cezar Amariei.

Credeţi-mă, totul merită văzut!

Citit 1423 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Decembrie 2018 19:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.