Istoria, ca thriller. Centenarul, marcat excelent la C. N. ”Vasile Alecsandri”!

Istoria, ca thriller. Centenarul, marcat excelent la C. N. ”Vasile Alecsandri”!
Prof. Ioana Stoian şi o istorie de familie care ne priveşte pe toţi!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un foarte interesant simpozion dedicat Centenarului a urmat unui spectacol reuşit, susţinut de vocile încărcate de emoţie ale corului Colegiului Naţional ”Vasile Alecsandri”, dirijat de prof. Carmen Mihalcea, în dimineaţa de 12 decembrie.

Vom spicui în continuare măcar câteva dintre poveştile adevărate de mare emoţie care au fost prezentate. Amfitrion a fost prof. dr. Ion Cioroiu, în costum naţional. Au fost invitaţi reprezentanţi ai filialelor gălăţene ale asociaţiilor  naţionale Cultul Eroilor – comandor Constantin Asofronie şi a cea Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere -  gen.bg.(r) dr. Ion Vulpe, de la Direcţia Judeţeană de Cultură – consilier Marius Mitrof, Arhivele Naţionale – filiala gălăţeană – dr. Adrian Pohrib, prof. Antoaneta Cioroiu, prof. Ioana Stoian, nepoata eroului gălăţean Costache State, căzut la apărarea Galaţiului, în ianuarie 1918, prof. Ovidiu Florea, de la C. N. „Costache Negri”, elevii Diana  Maria Călinescu şi Alexandru Mititelu.

Simpozionul ”O sută de ani de la sfârşitul primului război mondial şi de la Marea Unire: 1918- 2018” a fost un prilej pentru elevii prezenţi, şi nu numai, să vadă cu ochii lor o urmaşă de erou gălăţean în carne şi oase. Profesoara Ioana Stoian, vicepreşedinte al Asociaţiei de voluntari „Galaţi, oraşul meu”, ne-a arătat documente de familie originale. Prof. Ion Cioroiu a vorbit despre eroi din Regimentul 11 Siret, din Galaţi, dar şi despre Geografia… Unirii, inclusiv despre ajutorul oferit de un prieten al românilor, marele geograf Emmanuel de Martonne, care a pus pe masa tratativelor Conferinţei de Pace de la Paris cercetările sale de la faţa locului, dovedind că Ardealul este majoritar românesc. Un francez îndrăgostit de România, după o prietenie legată în gimnaziu cu  viitorul academician Pompiliu Eliade. 

Prof. Antoaneta Cioroiu a vorbit despre scriitorii români luptători: Cezar Petrescu, surd din pricina unei bombe, Topârceanu, prizonier la bulgari. Sau cazul unei tinere ardelence care a fost arestată în 1914 de către autorităţile imperiale austro-ungare: adusă de un mecanic de locomotivă într-o cizmă, poezia „Vrem Ardealul!”, de Radu Cosmin, a fost multiplicată de dactilografa Maria Puia din Blaj. A luat vina asupra ei şi s-a sinucis, protejând 200 de români! Cercetătorul Pohrib a vorbit despre Galaţiul sub drama războiului. Comandorul Asofronie a vorbit despre cimitirele militare româneşti din Basarabia: în timp ce soldaţii ruşi au parte la Chişinău de un cimitir imens, cimitirul eroilor români are doar o troiţă, furată din când în când, şi mormintele distruse! Generalul Vulpe a prezentat o istorie a întregului război, ne ocolind nici greşelile. Prof. Florea a prezentat atitudinea Rusiei faţă de creerea statului român, din secolul al XIX-lea şi până la Marea Unire, o situaţie care se perpetuează…

Citit 1608 ori Ultima modificare Joi, 20 Decembrie 2018 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.