Cenaclul Noduri și Semne. Retrospectiva 2018

Cenaclul Noduri și Semne. Retrospectiva 2018
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Să dăm muzelor ce este al lor și să recunoaștem că anul pe care ne pregătim să-l încheiem a fost, probabil, unul dintre cei mai prolifici din existența Cenaclului Literar "Noduri și semne"! Mișcarea înzestrată cu puterea de a atrage energiile importante din zona culturală a Galațiului de 35 de ani a continuat sub forma unui atelier unde, constant, a fost propusă și consumată literatură autentică. Este și motivul pentru care numeroși membri ai cenaclului au publicat în 2018 cărți care fie le marchează debutul, fie le consolidează cariera.

Și, dacă e să ne referim la aceștia, trebuie să începem cu volumul "Saga Galaților 1917-1918", semnat de Victor Cilincă, una dintre aparițiile marcante din anul centenar. Asta dacă nu punem la socoteală și "Missy - Arta de a trăi", de același autor, care i-a fost prezentată, deocamdată, Excelenţei Sale Paul Brummell, fost ambasador al Marii Britanii la Bucureşti.

La ediția a X-a a Festivalului Internaţional al Cărţii "Axis libri" au strălucit poeta Stela Iorga, cu "Fecioara de fier", Marius Chiru, cu un roman nonconformist de debut, "Morgen", dar și Iulian Grigoriu, cu studiul "Wittgenstein. Prolegomene pentru o filosofie a matematicii". La acelaşi eveniment şi-au mai lansat cărţile profesorul Ivan Ivlampie şi poetul Sterian Vicol, primul cu o traducere din Lev Şestov, "Filosofia existenţialistă a lui Kierkegaard", al doilea cu volumul "Catrine şi catrene". Au avut lansări, de asemenea, Adi G. Secară, "Poarta turcească", Ioan Gh. Tofan, "Pe malul de lut al fluviului" și Gabriel Gherbăluță, "Ziua în care mor apele".

Și ne aflam abia la jumătatea anului, ceea ce avea să anunțe o toamnă de-a dreptul spectaculoasă din punctul de vedere al aparițiilor editoriale. Balul a fost (re)deschis de Simona Toma, cu volumul "o simonă", prezentat și promovat de colegul și prietenul nostru Viorel Ilișoi. Același maestru al reportajului i-a girat și lui Cezar Amariei debutul cu romanul "Zilele noastre mărunte", o carte care își așteaptă cronicile favorabile și, de ce nu, premiile meritate în 2019. La aceeași coadă a debuturilor de excepție s-a așezat și Tudor Neacșu, cu micro-romanul "Karga", care a deschis seria lansărilor cărților din proiectul original "IV romane". I-au urmat Andrei Velea, cu „#Agora”. Democrația nu a fost niciodată mai sexy" și Octavian Miclescu, cu "Vânzătorul de margarete". Iar începutul de an va fi marcat de lansarea romanului care încheie această serie, "Pirapitinga", de Adi G. Secară.

Pentru ca sărbătoarea să continue, unul dintre patriarhii cenaclului, prozatorul Dimitrie Lupu, abia a ajuns în posesia primelor exemplare din "Pecadia", șaisprezece povestiri care vor fi lansate în cel mai scurt timp.

Citit 1640 ori Ultima modificare Luni, 31 Decembrie 2018 15:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.