Angela Baciu - nişte ani prin nişte cărţi
Foto: angelabaciu.blogspot

Angela Baciu - nişte ani prin nişte cărţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Membră a Uniunii Scriitorilor din România - Iaşi şi a PEN CLUB, 18 cărţi din genuri diferite publicate, poetă, prozatoare, publicistă, inventatoare de evenimente, trainer, Angela Baciu s‑a născut, în 14 martie 1970, la Brăila. Debutul său literar a avut loc la Bucureşti, în 1987, în prestigioasa revistă “Amfiteatru”, în volum debutând în anul 1994, la Editura “Porto Franco”, Galaţi.

Poeta activistă a fost organizatoare de lansări de carte, festivaluri de poezie, a unor cenacluri, redactor sau colaborator la reviste şi ziare precum „Hyperion”, „Convorbiri Literare”, „Poezia”, „Porto Franco”, „Revista Dunărea de Jos”, „Agero” –  Germania, „Nou Horizont” –  Spania etc, precum şi la posturile de radio şi televiziune din Galaţi. Este realizatoarea emisiunii culturale „Dialogurile poetei Angela Baciu”, la TV Express.

Poeta se descria în versurile: nu mă ascund, inventez/ amoruri, poveşti nebuneşti,/ nu mă justific,/ am, dacă nu cel mai frumos,/ atunci sigur cel mai călit suflet”…

Amintim câteva dintre distincţiile obţinute: Titlul de Poetă a Iașului, oferit de Primăria ieşeană în 2014, “Femeia Anului 2011” –  la “Gala Premiilor Avantaje”, Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Literatură „Lucian Blaga”,  Premiul Balcanica,  la „Festivalul Poeţilor din Balcani” –  din România şi Turcia , Premiul I la Concursul Național de Poezie “Lidia Vianu Translates” în urma căruia i-a fost publicat volumul de poezie “Charli. Rue Sainte-Catherine 34”, în ediţie româno-engleză. O altă carte de inimă, "Hotel Camberi", este dedicată Sulinei şi are carieră: a fost lansată în Capitală şi în alte oraşe din ţară. Versurile despre Sulina i-au adus un premiu la Concursul “World Poetry Day”, al Accademia Internazionale Francesco Petrarca, în Italia. A participat la Turneul „Promovarea literaturii române în spaţiul european”, recitând în Ungaria, Slovacia, Cehia. În ianuarie a primit Premiul de Excelenţă în cadrul Galei Culturii Gălăţene.  Angela Baciu a „interogat” pentru reviste şi a strâns în volume interviuri cu personalităţi precum gălăţeanca Nina Cassian şi brăileanul Fănuş Neagu, “francezul” Barbu Cioculescu, Mircea Horia Simionescu, Nora Iuga, Ana Blandiana, Nicolae Breban, Cezar Ivănescu, Emil Manu, Leo Butnaru, Radu G. Ţeposu, Eugen Simion, Mircea Sântimbreanu, Mircea Zaciu, Cornel Regman, Adrian Alui Gheorghe, Liviu Ioan Stoiciu, Alexandru George, Constantin Abăluţă etc.

Angela Baciu s-a implicat şi în multe campanii umanitare şi sociale pentru bătrâni, copii şi persoane cu dizabilităţi. Foto 3 SIMONA ANDREI

Citit 1615 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2019 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.