Sculptura, ca vedetă, pictura, ca uimire

Sculptura, ca vedetă, pictura, ca uimire
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Sculptura a fost foarte bine reprezentată la Salonul de primavară a Filialei Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), vernisat recent la Galeria de artă „Nicolae Mantu”, remarca, în deschidere, preşedintele Filialei, Sava David, care i-a criticat apoi din nou pe artiştii care nici nu lucrează mult şi nici măcar nu participă la vernisajul colegilor.

Criticul de artă Mariana Tomozei Cocoş a menţionat, ca de obicei, măcar câţiva dintre artişti, cu tehnici diferite (în timp, îi cunoaştem astfel mai pe toţi!), remarcând o nouă tendinţă la Sava David, un Gheorghe Miron, cu lumini impresioniste şi desen exact, lucrările Janei şi  ale lui Gheorghe Andreescu, care expun şi la Ploieşti alte picturi, „ambasadori ai artei gălăţene” în ţară şi străinătate. Dar şi tânăra generaţie: Andreea Ionaşcu, Cristiana Chiculiţă, Andriana Chebac, sculpturile lui Alexandru Pamfil şi Eduard Costandache.

Publicul a fotografiat, printre altele, şi lucrările lui Raul Popa, Cornel Corcăvel, Mihai Gh. Coron, Sterică Bădălan şi sculpturile lui Sergiu Dumitrescu, Relu Angheluţă sau Denis Brânzei, veşmântul-broderie al Simona Pascale. Vicepreşedintele filialei, Gheorghe Andreescu, a observat că un grup de artişti ignoră totuşi Salonul, iar alţii  se repetă. Plasticianul a amintit că publicul are gratuitate deplină la Galerie.  Preşedintele David a mulţumit pentru sprijin susţinătorilor şi membrilor onorifici ai filialei, iubitorilor de artă prezenţi mereu la vernisaje şi artiştilor, pentru consecvenţa de a participa la fiecare ediţie de salon, căci „nu este uşor”, pentru că saloanele nu aduc beneficii materiale, dar este onorant să expui în ele.  „Un salon ar trebui să fie o provocare pentru artistul plastic”: să vină cu tehnici şi abordări noi, în stil propriu, un câştig propriu şi cu atracţie la public, a adăugat artistul.

Preşedintele filialei a mai propus acum ca, la Salonul de vară, să expună, pentru stimulare, şi un student sau elev gălăţean la Artă.

Citit 1403 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2019 15:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.