Petronela Buda: „Am un temperament coleric, dar sunt şi foarte sensibilă”

Petronela Buda: „Am un temperament coleric, dar sunt şi foarte sensibilă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Interviu cu cea mai tânără actriţă de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” *

- Faceţi parte din categoria actorilor tineri ai „Dramaticului”, însă aţi trecut destul de uşor de emoţiile debutului. De la „Lecţia” şi până la „Tot ce se dă” şi „Descântoteca”, rolurile au devenit din ce în ce mai grele. Cum e să ajungeţi în doar o stagiune să jucaţi rolul Elevei în piesa lui Ionesco?

- Înainte de toate se cere o precizare: „Eleva” reprezintă primul meu rol în Teatrul Dramatic „Fani Tardini”. Cu alte cuvinte, rolul acesta înseamnă debutul meu ca actriţă. Şi ca să vă răspund totuşi la întrebare... e dificil uneori, drumul e anevoios, emoţiile sunt copleşitoare câteodată, dar trec peste ele şi încerc să dau tot ce am mai bun pentru ca spectatorii gălăţeni să câştige ceva cu fiecare vizionare a spectacolelor şi, nu în ultimul rând, să câştig, să acumulez eu câte ceva din fiecare reprezentaţie.

- Este acest rol cel mai greu de până acum?

- Nu ştiu dacă e neapărat cel mai greu, cert e că, fiind primul de o aşa amploare, este şi unul dintre acele roluri unde responsabilitatea ta ca actor e mai mare. În general e dificil să captezi atenţia spectatorilor şi să-i ţii cu tine pe parcursul spectacolului, să-i faci să empatizeze cu tine.

- Aţi colaborat în piese atât cu colegi tineri, cât şi cu alţii mai experimentaţi. Cu care dintre parteneri de scenă / regizori v-aţi înţeles cel mai bine?

- Lucrul cu fiecare om e diferit şi în poziţia în care sunt (cel mai tânăr actor al teatrului gălăţean), nu pot decât să spun că am avut de învăţat de la toţi cei cu care am lucrat.

- Ce rol credeţi că vi se potriveşte cel mai bine? Ce rol aţi vrea cel mai mult să interpretaţi?

- E o întrebare care mă amuză, deoarece am un temperament coleric, dar în acelaşi timp sunt şi foarte sensibilă, aşa că vă las pe dumneavoastră să trageţi concluziile cu privire la ce tipuri de personaje mi se potrivesc. Nu m-am gândit niciodată la cea de-a doua întrebare a dumneavoastră, dar, dacă multe absolvente ale Facultăţii de Arte îşi doresc să joace Julieta, vă pot spune ca prefer Ofelia sau Katerina. Aşa că, dacă ar fi să aleg, eu aş spune „Da!” acestor personaje.

- Cine este modelul dumneavoastră din punct de vedere profesional?

- E important să deschizi bine ochii, să reîncepi să „vezi” cu adevărat şi atunci vei descoperi că ai câte ceva de învăţat de la fiecare actor, regizor şi de la fiecare lucru mărunt care te înconjoară. Îmi place foarte mult marele actor Marcel Iureş, e unul dintre actorii care denotă devotament, seriozitate, conştiinciozitate şi un mare respect pentru meserie. Toate aceste veleităţi nu pot fi decât de admirat.

- Pentru actorii tineri una dintre cele mai bune surse de venit ar fi să joace în diverse producţii de televiziune. Aţi accepta un rol într-o telenovelă?

- Şi eu care credeam că întrebarea de mai sus a fost amuzantă... Da, aveţi dreptate, din păcate salariile nu sunt nici pe departe aşa cum ar trebui ca un tânăr să poată trăi decent şi cred că pe aproape fiecare dintre noi ne-ar tenta să acceptăm un astfel de rol. Dar până să vină „oferta” vreau să precizez că îmi pace teatrul şi genul acesta de actorie. Nu cred că aş accepta un rol într-un astfel de serial, însă „niciodată să nu spui niciodată”.

- Ce aşteptaţi de la 2010?  În ce roluri o vom mai vedea pe Petronela Buda?

- Aştept linişte şi sănătate, iar profesional vorbind un an la fel de plin ca şi cel care e acum pe sfârşite. Aştept un an mai bun, pentru că aşa am învăţat: să îmi doresc mereu mai mult, să cresc, să perseverez. Despre rolurile din 2010 nu vă pot spune prea multe deoarece se spune că aduce ghinion să vorbeşti despre ceva ce încă nu ai terminat de făcut. Aşa că îi invit pe spectatori să vina la teatru, să „ţină aproape!” (ca să citez sloganul unui cunoscut trust media) şi vor descoperi singuri ce surprize li se pregătesc.

Petronela Buda, scurt CV

-    Născută pe 1 aprilie 1987

-    Licenţiată a Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Arte, specializarea actorie, clasa prof. dr. Radu Gabriel, asistent Maria Ganeeva (Bulgaria), promoţia (2006 - 2009).

-    Roluri în teatru:

·    Eleva - „Lecţia” de Eugène Ionesco (debut), regia Ţino Geirun.

·    Îngerul - „Tot ce se dă”, adaptare după Ioan Peter, regia Eugen Făt.

·    Femeia - „Descântoteca”, după Marin Sorescu, regia Cristian Gheorghe.

Citit 2756 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.