Ploaie de premii internaţionale, la Sofia şi Vilnius

Ploaie de premii internaţionale, la Sofia şi Vilnius
Profesoara, încadrată de elevii săi, la Vilnius
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Doi dintre talentaţii elevi ai Clasei de canto a profesoarei Emilia Savu, de la Şcoala de Artă a Centrului Cultural "Dunărea de Jos", care ne-au obişnuit cu ploaia de premii naţionale şi internaţionale aduse acasă, au uimit din nou lumea, obţinând premii internaţionale într-un periplu incredibil: adolescenţii Alexia Mocăniţa, de 14 ani, şi Sebastian Vlase, de 17 ani, s-au întors cu lauri de la două mari concursuri internaţionale, care, obositor, s-au desfăşurat unul după altul, fără pauză, la peste 1.000 de kilometri distanţă, la Sofia şi la Vilnius.

Am avut ocazia să fiu spectator cuminte la câteva ore de curs ale profesoarei şi să văd bucuria copiilor şi adolescenţilor pe care îi pregăteşte cu pasiune. Şi acum am văzut-o fericită, la fel ca şi eleva care o însoţea, câştigătoare de trofee. Abia am recunoscut-o pe Alexia, în veşminte obişnuite, pentru că rochia de scenă cu care evoluase era o mândreţe croită cu gust, de un roşu… orbitor!

La Festivalul internaţional ABANICO, desfăşurat la Sofia, Bulgaria, între 29 martie şi 1 aprilie, Alexia Mocăniţa a smuls juriului internaţional Premiul de performanţă, iar Sebastian, locul al II-lea şi Premiul special. Vestea bună care se adaugă recunoaşterii valorii micilor cântăreţi este că amândoi au fost invitaţi în continuare, datorită performanţelor dovedite, pe scena unor festivaluri din Serbia şi Grecia.

Am avut ocazia să discutăm la întoarcerea în ţară cu Alexia, care s-a arătat neobosită după calea străbătută până în Bulgaria şi înapoi, pentru ca, după doar o zi la Galaţi, să călătorească în Lituania, cu automobilul şi avionul, trecând prin Chişinău şi prin Kiev. Nici de emoţii nu s-a plâns micuţa stea, care s-a simţit în largul ei şi a cucerit trofee.

Festivalul internaţional MUZIKOS TALENTU LYGA, de la Vilnius, capitala Lituaniei, o ţară cu un aspect mult mai occidental decât a noastră, ne-a povestit profesoara Emilia Savu, s-a desfăşurat între 2 şi 7 aprilie. Acolo, Alexia a cucerit locurile I şi II pentru genuri diferite, iar Sebastian, locurile II şi III, dar şi invitaţii la Radio Kids şi "Riga Symphony Festival". "A fost un festival extrem de greu, fiind prezenţi concurenţi din 13 ţări", a rezumat profesoara gălăţeană, cunoscută solistă a Teatrului Muzical "Nae Leonard", care ne-a mai explicat că au concurat copii şi tineri pe foarte largi categorii de vârstă, aceasta făcând competiţia şi mai dificilă. Astfel, au fost nu unul, ci trei trei Grand Prix-uri. Alexia a avut bucuria să fie invittaă să interpreteze şi în spectacolul de gală televizat, la care au participat numai 43 dintre cei vreo 400 de concurenţi, după cum aprecia, cumpătat, profesoara (pe pagina de socializare  a directoarei festivalului apărea chiar cifra de 800!), competitori trecuţi prin câteva selecţii draconice succesive, de fiecare dată cu alt juriu, imposibil de păcălit. "Alexia a fost a 17-a dintre cei din 43 de finalişti!"

În timp ce profesoara şi cei doi elevi trudeau în străinătate, o altă elevă a sa, Karina Chinţoiu, a participat la Festivalul Naţional "Star de 5 stele", de la Bucureşti, pe 6 aprilie, câştigând trofeul pentru categoria sa de vârstă, chiar de ziua tatălui său. Între timp, eleva de 13 ani Mara-Georgiana Grecu trecea de preselecţie la Festivalul "Armoniile Dunării", organizat de Şcoala Populară de Arte "Vespasian Lungu" din Brăila, pentru ca pe 14 aprilie să primească Premiul I al concursului. Talente fără zăbavă, care duc numele Galaţiului pe cât mai multe scene.

La rândul său, profesoara şi interpreta gălăţeană a fost inclusă în jurii din ambele festivaluri internaţionale, alături de alţi specialişti străini.

Citit 2319 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Aprilie 2019 19:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.