O carte stranie, o romancieră puternică.

O carte stranie, o romancieră puternică.
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Roman. Recent, Violeta Daniela Mîndru şi-a lansat cea de-a doua sa carte de proză, romanul "Saudade", scos de prestigioasa editură ieşeană "Junimea". Evenimentul s-a desfăşurat în sala Casei de Cultură din Tecuci, înţesată de prieteni cititori, unii veniţi chiar de la Galaţi.

Romanul "pare scris ca să neliniştească" spune, incitant, pe ultima copertă a cărţii, scriitorul băcăuan Dan Perşa. Volumul, în care contrapunctul şi surprizele nu te lasă să te plictiseşti, începe la persoana întâi, persoana fiind… un bărbat care ajunge să trăiască dragostea fizică pentru soţia prietenului său - la celebrul stih cântat de regretatul Alexandru Jula se şi face trimitere la un moment dat. Însă cei doi, ca într-o nuntă-n Cer, se iubesc într-un spaţiu eteric, după ce femeia moare iar el, persoana întâi, reuşeşte să o întâlnească, într-un fel de "Somewhere In Time", deci după ce ai terminat povestea şi înveţi din nou să plângi înfundat, ajungi la ultima pagină, care se termină cu propoziţia "Dar mi-e tot dor de ea, dorul acela cu gust de durere… saudade". Şi cartea se încheie cu o notă de subsol - un mic monument al unui sentiment ciudat. Credeam că numai românii ştiu ce înseamnă dorul, dar uite că "saudade" pare şi mai complicat: e o vorbă portugheză, "care nu are sinonim direct în limba română", ca "o persoană sau un lucru ce ar trebui să fie acolo într-un anumit moment, dar lipseşte", o "tristeţe pentru lipsă şi fericire pentru că au experimentat sentimentul". Titlul a venit, mărturisea autoarea, după un brainstorming împreună cu cele două fiice ale sale.

A moderat întâmplarea artistică de la Tecuci, din partea organizatorilor, poetul Dan Vâţă, preşedintele Cenaclului "Calistrat Hogaş". Au fost prezenţi, printre alţii, scriitorii Eleonora Stamate, Tase Dănăilă, criticul Ionel Necula, directorul Muzeului de Istorie tecucean, Viorel Burlacu, Mihaela Gudană, monograf al Ghidigeniului. Au vorbit despre carte Adrian George Secară, Vasile Sevastre Ghican, Sterian Vicol şi Vasile Ghica.

În foto, prezentarea cărţii, în prezenţa autoarei; dreapta, gălăţeanul A. G. Secară (foto: Ziarul Tecucean)

Surprize în lanţ, la lansare

Lansarea la Tecuci a cărţii "Saudade", de Violeta Daniela Mîndru, a adus şi surprize. Tânăra solistă tecuceană Georgiana Munteanu ne-a delectat în pauze cu melodii portugheze, cântând şi dansând. Spre final, actriţa şi poeta tecuceană Monica Manea a interpretat formidabil un monolog: "O scrisoare de despărţire - sau ceea ce rămâne din dragoste", un sfâşietor fragment din roman, jucat cu mult realism şi energie.

În imagine, actriţa Monica Manea pe scena... cărţii "Saudade"

Citit 2026 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iulie 2019 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.