Emoţii mari la vernisajul unei expoziţii neobişnuite. Sergiu Dumitrescu Jr. se reconstruieşte

Emoţii mari la vernisajul unei expoziţii neobişnuite. Sergiu Dumitrescu Jr. se reconstruieşte

Basarab Păltănea
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Galeria de Artă "Nicolae Mantu" a găzduit, de la începutul lunii, o expoziţie îndrăzneaţă de sculptură, semnată de Sergiu Dumitrescu Jr.: "The Wall" ("Zidul", pe româneşte) - artă conceptuală, eveniment remarcat de preşedintele fililei UAP, plasticianul Sava David.

Pitorescul personaj, tatuat cu artă, vine acum, pe lângă structurile dinamice, metalice sau în lemn, cu care ne-a obişnuit, cu adevărate tablouri… în relief! O obsesie a Scrisului: colo, o mână strângând un manuscris rulat ţâşneşte dintr-o ramă, dincolo, "statuia" unei vechi cărţi ieşind spre noi. Multă culoare, adaos materiei în care sculptează.

Surprinzător, la vernisaj, chiar artistul ale cărui lucrări erau vernisate, a fost cel care a fost moderatorul întâlnirii: el le-a dat cuvântul, pe rând, foştilor săi dascăli în Artă, acum colegi în Filiala Uniunii Artiştilor Plastici, Gheorghe Miron şi Ioan Tudor. Declarându-se doar un admirator al sculpturii, nu şi cunoscător al tainelor acestei arte, Miron observa amestecul de genuri: culorile picturii în… sculptură! Vorbitorul a depănat şi amintiri dragi, de pe vremea când piciul Sergiu avea doar vreo trei ani. Mai târziu, i-a cerut tatălui, regretatul sculptor (tot) Sergiu Dumitrescu, "să nu facă greşeala" să-şi împingă fiul pe urmele sale, în Artă, după fasonul multor taţi ambiţioşi. Sculptorul nu a fost de acord şi viitorul a dovedit că nu s-a înşelat, a ştiut ce face - a punctat plasticianul Miron.

"Să ştiţi că are aceeaşi forţă ca şi tatăl său… E plin de surprize! E un caracter puternic, e nărăvaş", l-a caracterizat pe "Junior" plasticianul Ioan Tudor. Cât despre oferta expoziţiei: "Nu prea e vorba despre sculptură, ci de obiect. El merge pe concept, nu pe volum", metafora depăşind forma!

Tot de prin anii ´80, prieten cu Sergiu Dumitrescu Senior şi apoi profesor al Juniorului la Liceul de Artă, Ioan Tudor îşi aminteşte de copilul care, autoritar, îi ameninţa soţia cu pistolul de jucărie. "De la Sergiu Dumitrescu [Senior] am învăţat curajul să judec critic lucrările de artă. Profesorul l-a evocat pe cel dispărut, un artist maliţios şi inteligent: "Cum e să trăieşti cu un uragan?".

La vernisaj a fost prezentă şi mama lui Sergiu Dumitrescu Jr., Gina Dumitrescu. A fost mare emoţie, expozantului făcându-i-se chiar rău pentru câteva minute. Se ştie cât l-a admirat pe tatăl său, despre care vorbeşte mereu. Mi-a spus odată că ceasul de perete s-a oprit singur chiar atunci când artistul a dispărut…

Citit 989 ori Ultima modificare Vineri, 02 August 2019 12:35

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro