Un veac pe şenile, aniversat de ”Cavalerii negri”

Un veac pe şenile, aniversat de ”Cavalerii negri”
Ceremonie cu actuali, foşti camarazi şi un prefect tanchist
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Veacul trecut de la întemeierea armei Tancuri în Armata Română a fost sărbătorit cu emoţie, două zile la rând, şi la Batalionul 284 Tancuri "Cuza Vodă" din Galaţi, unitate testată în exerciţii comune cu alte forţe armate aliate din Europa sau, alături de americani, în poligonul de la Smârdan.

La Cercul Militar, dimineaţa de 25 iulie a însemnat istorie! 1 august 1919: lua fiinţă "Şcoala de care de asalt", condusă de col. Pandele Predescu. Primul tanc, de fabricaţie franceză, era achiziţionat de Armată. Ajutor german în tehnică de luptă, mai mult "firimituri" la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, eroism şi sacrificii… "Cavalerii negri" purtau la începuturi uniforme gri, am mai aflat din incitanta prezentare a istoriei acestei arme spectaculoase, în expunerea pe care a dăruit-o sălii pline de tanchişti col. dr. Gabriel Pătraşcu, de la Arhivele Naţionale Militare Române. Un spectaculos colos de oţel, capcană pentru echipaj: tancul. Ca să îl poată transporta pe frontul francez fără ca spionii germani să afle despre noua invenţie, i-au zis, codificat, "tanc", adică rezervor. Umor, paradoxuri, inedit, rescrierea istoriei şi în prezentarea, de către acelaşi conferenţiar, a temei "Gheorghe Rusescu, românul care a ocupat Budapesta".

A doua zi, la sediul batalionului, în prezenţa oficialităţilor militare venite la Galaţi şi a celor civile locale, după primirea onorului şi trecerea în revistă, urmate de citirea mesajelor ministrului Apărării Naţionale şi şefului Statului Major, a fost decorat Drapelul de luptă, cu "Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de pace". O slujbă de pomenire a eroilor, oficiată de un sobor de preoţi, mesajul arhiepiscopului de la Dunărea de Jos, apoi alocuţiuni şi acordarea de distincţii aniversare, defilare, vizitarea expoziţiei de tehnică de luptă şi a Sălii de tradiţii. Au onorat evenimentul prefectul şi subprefectul judeţului, primarul Galaţiului, alţi invitaţi, alături de veterani ai armei şi voluntari de la asociaţiile de reconstituire istorică, "jucându-i" pe generalul Berthelot, generalul Grigorescu şi un soldat din Primul Război Mondial.

Prefectul Dorin Otrocol a scris, chiar mai multe minute, în Cartea de Aur a batalionului, în timpul vizitării Sălii de tradiţii - o expoziţie cu fotografii vechi, piese de uniformă, drapele de luptă, machete. Era şi firesc, după anii petrecuţi, ca locotenent, slujind aici această armă. Reprezentantul Guvernului în teritoriu mărturisea că este foarte emoţionat.

În sală, maiştri militari cu zeci de ani în unitate, oameni cu părul alb, se recunoşteau în tinerii din fotografiile de pe perete. Unul dintre aceştia ne pomenea de efectul cumplit de claustrofobie care-i poate afecta pe cei ce nu sunt potriviţi încercărilor pe care le reclamă monstrul de fier.

Comandantul batalionului este o prezenţă activă şi plăcută, foarte greu să nu îl remarci pe tânărul lt. col. Lucian Oancea, care, cu zece ani în urmă, apărea la BBC, pentru a le prezenta britanicilor "vedeta tancurilor româneşti" - TR-85 M1 "Bizonul", un "monstru" de 50 de tone. Medaliile dăruite acum au imprimat pe reversul stemei ţării un bizon în plin atac.

Foto 1. Trecerea în revistă. Foto 2. Şi multă, multă Istorie. Foto 3. Tancuri în exerciţiu de atac (sursa foto, MApN)

Citit 1648 ori Ultima modificare Duminică, 04 August 2019 14:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.