Îndrăgostiți și premiaţi pentru talentul și munca lor
Foto: Alexandru Andrei Petrea

Îndrăgostiți și premiaţi pentru talentul și munca lor
Cosmin George Caraman și Claudia Andra Riza
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Claudia Andra Riza şi Cosmin George Caraman sunt colegi în clasa a XII-a, la Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin", studiază grafica cu profesorul Cornel Corcăcel, împart aceeaşi iubire unul pentru celălalt, aceeaşi pasiune pentru desen şi, mai nou, acelaşi podium la Concursul "Portretul în desen şi gravură", organizat exclusiv pentru liceeni de Societatea Artiştilor Figurativi din România. 

Claudia este premianta la gravură, în timp ce Cosmin a câştigat competiţia la grafică. Mai mult decât atât, patru dintre cele nouă lucrări ajunse în finală au fost ale lor. 

"Nu cred că a fost ceva premeditat să câştigăm amândoi. Pur şi simplu, juriul a considerat că lucrările noastre merită premiul pentru cele două secţiuni. M-a bucurat enorm că am fost premiaţi împreună, astfel fericirea noastră nu a fost umbrită de nimic", povesteşte, încă emoţionat, Cosmin, cel care a luat premiu pentru un portret al bunicii sale. 

Claudia a realizat o lucrare de grafică în tehnica acului rece, adică a zgâriat plexiglasul cu un ac, după care a colorat cu cerneală, a înlăturat excesul de culoare şi a imprimat pe foaie, explică ea cu pasiune. Aproape că îţi vine foarte greu să crezi că liniile sigure, trasate elegant şi cu fineţe de bijutier sunt făcute cu un instrument atât de rigid, acul. Din tabloul ei, premiat şi expus la Biblioteca Franceză, zâmbeşte, cumva pe deasupra tuturor, mama lui Cosmin. Care a fost prezentă la vernisaj şi care a şi plâns de bucurie, pentru ambii copii. 

Cosmin şi Claudia sunt împreună de doi ani. Chiar şi dacă nu ştii de prietenia lor, cumva îi poţi recunoaşte ca fiind făcuţi din acelaşi aluat: modeşti, sensibili, foarte muncitori şi serioşi. Chiar dacă nu se aşteptau să fie premiaţi acum, ambii s-au făcut remarcaţi şi au primit distincţii şi la alte concursuri, organizate atât la Galaţi, cât şi la Brăila, Buzău sau Constanţa. 

"Lucrăm împreună. Muncim foarte mult. Ne motivăm unul pe celălalt. Găsim energia şi inspiraţia de a fi noi înşine. Nu ştiu de ce juriul a ales să premieze lucrările noastre. Poate au fost foarte bune la anatomia feţei, iar noi am fost mai atenţi la detalii", spune Claudia. 

Pentru viitor au planuri comune. Să meargă amândoi la Facultatea de Arte din Iaşi, el la grafică pe calculator, iar ea la grafică. El se gândeşte şi la o latură pragmatică, putând lucra în domeniul jocurilor pe calculator, reclamelor, meserii cu perspective de viitor. Dar nu va renunţa la desen. Claudia nu ştie spre ce domeniu se va îndrepta spre viitor, îngăduindu-şi, deocamdată, răgazul să se bucure de pasiunea ei pentru desen.

Profesorul lor, Cornel Corcăcel, susţine că nu s-a aflat în juriul care a stabilit lucrările câştigătoare: "Mă bucur că au luat amândoi premiu. Chiar sunt genul de elevi talentaţi, dar foarte muncitori. Lucrez cu drag cu amândoi, au un extraordinar bun simţ şi sunt şi aplecaţi spre studiul teoretic. Cosmin excelează în răbdare şi pasiune pentru detaliu. Va deveni un foarte bun portretist. Claudia a fost pentru mine surpriza grupei de grafică, vine din mediul rural, dar este foarte serioasă şi tenace. Are pasiune pentru gravură şi a evoluat foarte mult în tehnicile acesteia, dovedind o liniatură expresivă şi modulată şi un simţ de observaţie ieşit din comun", îşi laudă elevii profesorul Corcăcel.

Citit 6599 ori Ultima modificare Joi, 19 Septembrie 2019 00:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.