Începe festivalul naţional de poezie tecucean. CONCURS

Începe festivalul naţional de poezie tecucean. CONCURS
Costache Conache a plecat de 170 de ani
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului naţional de poezie "Costache Conachi" se va desfăşura între  31 octombrie şi 1 noiembrie, la Tecuci, în organizarea Casei de Cultură din municipiu, în colaborare cu Primăria municipiului Tecuci, Editura "Junimea" Iaşi şi Uniunea Scriitorilor din România (USR) - filiala Bucureşti - Poezie.

"Festivalul îşi propune să stimuleze creaţia literară a tuturor creatorilor de poezie care nu au debutat în volum (care nu au poezii proprii publicate în volum) şi să-i promoveze prin editarea volumului de debut în colecţia "Numele poetului", la Editura "Junimea" din Iaşi", precizează organizatorii.

Din juriu fac parte Diana Cioclu, managerul Casei de Cultură, dramaturgul Horia Gârbea, preşedinte al Filialei Poezie a USR Bucureşti. Secretar al comisiei de jurizare este poetul Dan Vîţă - referent al Casei de Cultură tecucene.

Poeţii-elevi vor câştiga cărţi, diplome şi aplauze

În timpul festivalului, un juriu alcătuit din scriitori, membri ai Cenaclului Literar "Calistrat Hogaş" Tecuci, membri ai USR, îi va premia cu diplome şi cărţi pe câştigătorii Concursului de poezie pentru elevi "Costache Conachi", intitulat "Omule, slabă fiinţă…!". Astfel, vor fi marcaţi cei 170 de ani de la plecarea la cele veşnice a "patriarhului poeziei româneşti", Costache Conachi (1777-1849). Organizatori: Casa de Cultură Tecuci (manager interimar, prof. Diana Cioclu) şi Cenaclul Literar "Calistrat Hogaş" al Casei de Cultură (preşedinte, Dan Vîţă).

Concurenţi din Tecuci şi din împrejurimi, nu mai vârstnici de 19 ani, au trebuit să trimită câte o poezie originală compusă de ei, inspiraţi fiind de un poem al lui Costache Conache: "Omule, slabă fiinţă şi la patimi cu plecare,/ Unde ţi-i înţelepciunea, unde ţi-i mintea cea mare?…/ De te ‘nalţi şi sbori cu mintea la tronul Dumnezeirii,/ De măsuri pământ şi ceruri şi pătrunzi tainele firii, -/ Nu te îngânfa, că eşti ţărna pe care o poartă  vântul…".

Citit 1551 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2019 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.