Premieră în deschiderea Festivalului ”Leonard”. ”Voievodul ţiganilor”, un spectacol cu casa închisă

Premieră în deschiderea Festivalului ”Leonard”. ”Voievodul ţiganilor”, un spectacol cu casa închisă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Festivalul Internaţional "Leonard" se va deschide cu premiera operetei "Voievodul ţiganilor" de Johann Strauss-fiul, eveniment ce va marca împlinirea a 134 de ani de la momentul în care, la Viena, pe 24 octombrie 1885, a avut loc prima ieşire la scenă a acestei capodopere a genului.

Spectacolele au fost programate de Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard" sâmbătă şi duminică, 2 şi 3 noiembrie, de la ora 18,00.

Regizorul montării de la Galaţi, Octavian Jighirgiu (de la Iaşi), recunoaşte că dificultățile partiturii muzicale, precum și complexitatea montării scenice reprezintă adevărate pietre de încercare pentru orice teatru: "Am descoperit că aşezarea acestui puzzle nu e imposibilă, atunci când echipa este inimoasă, tânără şi răspunde cu profesionalism. Deşi au trecut mai bine de 100 de ani de la premiera absolută, spectatorii vor putea gusta o poveste alarmant de contemporană. Oamenii au rămas aceiaşi. Totodată, este o poveste scrisă cu un rafinat simţ al dramaticului. Muzica este extraordinar de frumoasă, dar şi foarte complexă şi a presupus din partea artiştilor o muncă susţinută".

Dirijorul spectacolului, maestrul Eugen Dan Drăgoi, susţine că va fi o experienţă interesantă pentru public, "Voievodul ţiganilor" fiind "o îmbinare între proză de operetă şi muzică de operă". "Spectacolul e o adevărată provocare pentru artişti. Mă bucur că am lucrat cu tineri entuziaşti, de mare valoare, care, din nefericire, în anii ce vor veni vor merge să cânte pe scene internaţionale, aşa cum s-a întâmplat deja cu unii dintre cei care au fost distribuiţi iniţial pe aceste roluri. Am convingerea că opereta se va juca de multe ori cu casa închisă şi am garanţia că montarea gălăţeană este un succes", a mai precizat Dan Eugen Drăgoi.

Directorul teatrului, Teodor Niţă, a explicat că Liricul gălăţean este norocos că poate avea montări cu distribuţie dublă, la fel de valoroasă, şi a povestit că a fost nevoit să organizeze un casting chiar şi după începerea repetiţiilor, întrucât au plecat două dintre artiste, una chiar titulară pe rolul principal. "Aşa am selectat-o pe Andreea Blidaru, iar spectacolul de sâmbătă va fiu chiar examenul ei de angajare la teatrul nostru", mai spune Teodor Niţă.

Distribuția dublă, care va putea fi urmărită alternativ în cele două seri ale premierei, este alcătuită din soliștii: Valentin Vasopol (Sandor Barinkay), Andreea Blidariu/ Rodica Ștefan (Saffi), Silvia Alice Niță/ Florentina Soare (Czipra), Tudorel State (Maxim Zsupan), Adelina Diaconu/ Lenuța Bercaru (Arsena, fiica lui Zsupan), Constantin Lupu (Contele Carnero), Lăcrămioara Crihană/ Florina Nistor (Mirabella), Florin Bobei (Ottokar), Dominic Cristea/ Marin Șchiopu (Contele Homonay), Ovidiu Ghioc/ Sebastian Băncilă (Pally), Elvis Butunoi (Iogi), Marian Neculcia (Iștvan).

Citit 1742 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Octombrie 2019 16:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.