* Vlădica Partenie Clinceni şi Inocens - în rugăciunile creştinilor *
Ieri, creştinii gălăţeni L-au întâmpinat în sfintele biserici, asemeni Sfântului şi Dreptului Simeon, pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. La Paraclisul „Întâmpinarea Domnului” din Palatul Episcopal a slujit Înalt Prea Sfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi. În spaţiul mic, dar luminat de lumina vechilor icoane şi de lumina trupului lui Inocens, rugăciunea a fost dalbă lumină ce s-a coborât în sufletele rugătorilor.
A fost pomenit în rugăciuni ctitorul Palatului Episcopal (actualul Muzeu de Arte Vizuale din Galaţi), Vlădica Partenie Clinceni, cel care la începutul veacului al XX-lea a ridicat Palatul Episcopal şi Paraclisul „Întâmpinarea Domnului”, sfinţit la 8 septembrie 1901.
Sub privirea atâtor Sfinţi ce odihnesc în ceruri şi în vechile icoane de la Palatul Episcopal, rugăciunea actualului Arhiereu al Dunării de Jos a fost înălţată pentru toţi înaintaşii care au slujit în scaunul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
În rugăciune a fost şi Inocens, „primul creştin cunoscut în tot pământul românesc”, al cărui trup a fost scos la suprafaţă în urma cercetărilor arheologice din anii 1976-1979, efectuate de istoricul Ion T. Dragomir.
„Când ne cinstim înaintaşii, ne oglindim în această Icoană vie pe care se odihnesc rămăşiţele pământeşti ale celui dintâi creştin daco-roman botezat, Inocens, şi cunoscut în întreg spaţiul românesc, a spus Înat Prea Sfinţitul Casian, în deschiderea cuvântului de învăţătură. Dovedesc vechimea acestui trup amforele romane găsite în mormântul său şi căţuia dacică, crucea care stă pe pieptul său... În faţa tainelor cerului şi ale pământului, ambele creaţia lui Dumnezeu, descoperim frumuseţea cea de taină care este pământul, dar care este şi omul; omul pe care l-a ridicat Dumnezeu din pământ...”
Făcând o frumoasă pledoarie despre om ca „chip al lui Dumnezeu”, Înalt Prea Sfinţitul Casian a spus că între toate vieţuitoarele pământului doar omului i-a dat Dumnezeu verticalitate, doar el are posibilitatea ca toate pe care le face să le facă spre asemănarea cu Dumnezeu.
„Omul e chemat de Dumnezeu să stea drept, pe verticală, şi când stăm drepţi suntem o cruce cu linia trupului înfiptă în pământ şi în ceruri... Ce sărbătorim noi astăzi?, a întrebat Arhiereul nostru. Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului este darul pe care Dumnezeu l-a dat omului de a se înălţa la cer, pentru ca Dumnezeu să-şi întindă braţele asupra noastră, tot la fel precum Dreptul şi Sfântul Simeon nu a murit până ce nu L-a primit în braţe sale pe Fiul lui Dumnezeu, deşi el (Dreptul Simeon) nu credea că o să ajungă să-L vadă...”
Într-un anume fel, în îmbrăţişarea lui Dumnezeu au fost ieri şi rămân în fiecare clipă a vieţii - în cer şi pe pământ - toţi oamenii cu gândul şi cu fapta la Dumnezeu. Şi asemeni Dreptului Simeon şi noi, creştinii, trebuie să învăţăm să ne îndreptăm în credinţă, fiindcă doar prin credinţă putem primi Lumina care a coborât asupra noastră a pământenilor, a pământenilor, spre descoperirea neamurilor.
Foto: Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos