Vernisaj la Muzeul de Artă Vizuală

Vernisaj la Muzeul de Artă Vizuală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Expoziţia de pictură semnată de artistul plastic Ioan Oratie îi aşteaptă, de ieri, pe gălăţenii dornici de frumos *

În loc de griji ori dureri de cap, linişte şi seninătate. În loc de calcule financiare pentru ziua de mâine, un periplu în tihna universului unui artist. Acestea sunt „Stările” pe care le puteţi încerca dacă vizitaţi cea mai nouă expoziţie de la Muzeul de Artă Vizuală.

Ieri, pictorul Ioan Oratie, originar din Braşov, s-a aflat la Galaţi, la deschiderea expoziţiei „Stări”, pe care o puteţi admira până pe 5 octombrie. Dacă aveţi sufletul încărcat sau o povară grea pe umeri, o oprire cât de scurtă în faţa unui tablou din noua expoziţie vă toarnă balsam pe rană.

Interioare româneşti şi cai autentici

Satul muntenesc, din zona Braşovului, cai pe câmpuri nesfârşite, peisaje exotice din Grecia şi din Cheile Dobrogei, dar şi o serie de imagini abstracte. Sub această tematică stau tablourile realizate în acuarelă, ulei pe pânză sau tempera, din expoziţia proaspăt deschisă de Ioan Oratie, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Chiar înainte de vernisajul propriu-zis, una dintre vizitatoare, artistul plastic Jana Andreescu, remarca starea de bine, dar şi un anumit bun-simţ care transpar din tematica şi culorile calde ale tablourilor.

Pendulare între concret şi abstract

Directorul muzeului gălăţean, Dan Basarab Nanu, a fost cel care a remarcat la pictor pendularea între post-impresionism şi abstract şi nu şi-a putut ascunde plăcerea artistică provocată de un interior românesc dintr-un tablou.

În prezentarea sa, criticul de artă Mariana Cocoş Tomozei a vorbit despre „discursul discret, confesiv, dar uneori şi tensionat” al pictorului, precum şi despre senzaţia de familiaritate indusă aproape instantaneu vizitatorului.

„Dincolo de spontaneitatea şi prospeţimea picturilor sale se află însă o şarpantă compoziţională foarte bine stabilită, aproape geometrică”, a mai remarcat Mariana Cocoş, lăudând tehnica artistului format la secţia Pictură monumentală a Universităţii de Arte Plastice din Bucureşti.

Arta, o tradiţie de familie

Tocmai poate pentru că pictura sa transmite sentimente atât de puternice, ieri, la vernisaj, artistul a preferat să lase deoparte cuvintele. Nici soţia dumnealui, Roxana Dăscălescu, de altfel un critic de artă cunoscut pentru emisiunile realizate la Radio România Cultural, nu şi-a intrat în atribuţiile de critic.

În schimb, aflaţi pentru prima dată la Galaţi, le-au mărturisit gazelor de la muzeu admiraţia pentru colecţia de artă impresionantă pe care o deţin în custodia instituţiei.

Citit 678 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.