Cum s-a serbat 1 Decembrie în inima Parisului. COPRODUCȚIE
Foto: Facebook (postare pe Comite Jumelage de Pessac)

Cum s-a serbat 1 Decembrie în inima Parisului. COPRODUCȚIE
Ziua Naţională a României: bucurie în Les Caves Saint Sabin
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pessac, Paris, Târgu Mureş, Bucureşti. La o scurtă notă a mea, însoţită de câteva fotografii de Bogdan Codrescu, despre cum s-a sărbătorit  Ziua Naţională a României la Galaţi, Comitetul a avut amabilitatea să relateze că sărbătoarea noastră a fost marcată şi la Paris, oraşul Pessac având o contribuţie specială prin Centrul franco-român de cooperare economică şi socială. Centrul, în fapt, "Şcoala Română din Bordeaux", capitala regiunii Nouvelle Aquitaine, oraş care a "absorbit" şi comunitatea Pessac. "Şcoala" este, cu ajutorul Ambasadei României la Paris, un curs de cultură şi limbă română destinat copiilor români şi francezi.

Am mai aflat că serbarea s-a desfăşurat chiar "în inima Parisului"! Pagina Institutului Cultural Român (ICR) din capitala Franţei informa că evenimentul "Teatru & dans -  Ziua Naţională: Un Roumain à Paris", s-a desfăşurat pe 1 decembrie, între ora 17,00 şi miezul nopţii, la Vinăria Saint Sabin, de pe strada cu acelaşi nume de sfânt, cu artişti francezi şi români, eveniment realizat cu sprijinul ICR Paris. Spaţiul, nota ICR, "un loc mitic parizian, situat în inima capitalei franceze, lângă Opera "Bastille", este gazda, de Ziua Naţională a României, a unei seri excepţionale, multidisciplinare, inedite: un spectacol de coregrafie, o piesă de teatru, o expoziţie de pictură. Evenimentul, intitulat "Un român la Paris", înseamnă o colaborare între compania "Azacusca" [Paris, fondată în iullie 2016], coregraful Daniel Pop şi Universitatea de Arte din Tg Mureş (România)". La origine, un loc de cult pentru seri gotice şi medievale, "Les Caves Saint Sabin" a devenit un spaţiu convivial deschis şi apreciat de toţi organizatorii evenimentelor artistice, dar şi de publicul parizian". "Azacusca", care a adus spectacolul de dans "Amourg",  se prezintă ca fiind la "răscrucea artelor". Compania nu se dedică unui singur gen şi se adresează spectatorilor "fără filtre". Coregrafia spectacolului "Amourg", cu trimiteri mitologice şi contemporane, a fost realizată de tânărul artist Daniel Pop, cunoscut coregraf târgumureşan. "După un turneu românesc şi francez, spectacolul, premiat de Sezonul Cultural Franţa-România 2019, îşi lasă valizele la Saint Sabin, cu scopul de a vă oferi un spectacol în pas de deux. (…)  Poeziile lui Gherasim Luca, firul principal al acestei creaţii, stabilesc repere pe parcursul acestei căi a căutării".

Universitatea de Artă din Tg Mureş a prezentat apoi spectacolul de teatru contemporan "MEDE / EA sau despre fericirea conjugală", scris de Roxana Marin - profesoară de cultură şi civilizaţie engleză la Colegiul Naţional "George Coşbuc" din Bucureşti. Conform "Scena 9", este de etnie romă, lucrând ca antrenor de public speaking şi debate, organizator comunitar, consultant pentru echitate în educaţie. Regia a fost semnată de târgumureşeana Monica Ristea, membră a Companiei "Liviu Rebreanu" la Teatrul Naţional Târgu-Mureş şi profesor al Facultăţii de Teatru, precum şi de către sibiana Elena Purea, din aceeaşi companie. "Este un spectacol care contestă starea femeii moderne, o invitaţie la introspecţie şi sinceritate (…). Medea modernă, înmulţită, este condamnată de o tragedie antică, fiind astfel gravată în inconştientul nostru colectiv", nota ICR.

În seara respectivă, a fost vernisată, în acelaşi spaţiu, şi o expoziţie de pictură şi sculptură românească, sub titlul, cu trimitere la Mircea Eliade (alt reper românesc remarcabil!), "Între sacru şi profan". Cu lucrări semnate de plasticianul craiovean Gavril Siriteanu, "sculptor şi scenograf la Teatrul din Târgu Mureş, nepot de gradul 3 al lui Constantin Brâncuşi", conform cult-ura.ro. Curator: prof. univ. dr. Oana Leahu, băcăuancă licenţiată a Academiei de Artă Teatrală Tîrgu-Mureş, unde a şi predat apoi, fiind chiar decan al Facultăţii de Arte de acolo.

Foto 1, galerie. Afişul-invitaţie al serii de 1 Decembrie, publicat de ICR Paris. Foto 2. Totu-i să dai de... guTotul e să dat de... gustul României! (imagine postată pe Comite Jumelage de Pessac facebook). Foto 3. Compania Azacusca, în specacolul de 1 Decembrie (sursa, ICR)

Citit 1788 ori Ultima modificare Duminică, 08 Decembrie 2019 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.