”Evenimente cruciale”, însufleţite de studenţi

”Evenimente cruciale”, însufleţite de studenţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Un grup de studenţi din anul al III-lea de la Facultatea de Arte a Universităţii "Dunărea de Jos" au fost vedetele serii de 4 decembrie, la Biblioteca Franceză, cu un eveniment inedit, lansarea unui audiobook. Gazdă primitoare, managerul celei mai mari biblioteci franceze din ţară, Dorina Moisa. Pe lângă arta interpretării, s-a adăugat şi cea a documentării, studenţii reuşind să însufleţească mari nume ale Centenarului, făcându-le accesibile atât şcolarilor sătui de cifre, cât şi publicului matur.

Un "proiect pedagogic"

Studenţii au selectat pagini de jurnal care arată şi părţi nebănuite din viaţa personalităţilor. Am putut asculta fragmente din audiobook, dar şi live, cu studenţii interpreţi. Gabriela Bâzgan a avut curajul să o însufleţească pe regina Maria, punând multă pasiune în jocul său. O regină care îşi recunoştea rolul de bărbat de stat pe care a fost nevoită uneori să îl joace, fie şi cu riscul vieţii, sau despre duritatea regelui Carol I în relaţiile cu ea, despre un tratat secret etc. ("Povestea vieţii mele", carte a reginei).

Constantin Argetoianu, premierul necruţător în analiza defectelor celorlalţi - studentul Mihai Cerneanu - ne-a amuzat teribil cu scenele de păruială la propriu din Parlamentul de altă dată ("Pentru cei de mâine. Amintiri din vremea celor de ieri"). Aş adăuga măcar două rânduri din acelaşi volum - o descriere făcută de Argetoianu doctorului Alexandru Carnabel: "cu ochii lui albaştri, cu mersul lui deşirat şi cu ţinuta lui aproximativă, se înfăţişa ca unul prins pe gârlă. Dar ochii îi erau numai bunătate şi labele sale de urangutan mânuiau durerea cu delicateţe de femeie. Stimat de subalternii lui, pe care îi ţinea din scurt, era iubit de soldaţi şi bolnavi"…

Marius Adamescu s-a apropiat cu căldură de emoţia lui I. Gh. Duca la Consiliul de Coroană care declara război, politicianul fiind mai târziu asasinat, ca premier ("Memorii"). Alexandru Tăzlăvanu l-a interpretat pe Duca vorbind despre ce îl făcea nepopular pe Brătianu.

Cu delicateţe, pricipesa Ileana, copila care a îngrijit răniţi în spitale, prima româncă cu brevet de căpitan de vas, devenită apoi în SUA maică, a fost interpretată de Alexandra Daniela Bădiceanu ("Trăiesc din nou").

Audiobookul, finanţat de universitate, va ajunge gratuit în şcoli. Proiectul a fost condus de lect. univ. dr. Ioana Visalon, foarte mândră de realizarea studenţilor săi. A fost prezent decanul de la Arte, dr. Teodor Niţă, alături de conf. univ. dr. Eugen Dan Drăgoi (autorul muzicii originale), lect. univ. dr. Victor Mihăilescu (editare) şi lect. univ. dr. Liviu Adrian Sandu (grafică). Astfel, artele şi-au dat mâna!

Citit 1104 ori Ultima modificare Joi, 12 Decembrie 2019 18:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.