Seară muzicală romantică cu doi compozitori geniali

Seară muzicală romantică cu doi compozitori geniali
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Vineri, pe 14 februarie, de la ora 18,00, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „N. Leonard” a pregătit de Ziua Îndrăgostiților o seară muzicală romantică, cu muzică simfonică. Vom asculta Concertul nr. 1, în Re major, pentru vioară și orchestră, de Niccolo Paganini și suita „Lacul lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski, două capodopere compuse de doi muzicieni geniali.  

Concertul este dirijat de maestrul clujean Cristian Sandu, iar solist la vioară este Francesco Ionașcu, tot din Cluj-Napoca.

Anul acesta se împlinesc 180 de ani de la dispariția marelui compozitor și violonist Niccolo Paganini. Figură legendară și enigmatică în același timp a epocii romantice, el a marcat în mod definitoriu evoluția tehnicii și cantabilității viorii. Concertul nr. 1 în Re Major, op. 6 a fost compus în Italia între anii 1817-1818 și a uimit publicul contemporan prin inovațiile tehnice aduse. Și pentru că tema lunii este dragostea, amintim aici și despre impresia fascinantă pe care Paganini o lăsa asupra publicului feminin al epocii. 

În anul 1840, când se stingea Paganini, la Votkinsk, în Rusia, se năștea Piotr Ilici Ceaikovski, compozitorul care va duce faima țării sale pe tot mapamondul. 

Baletul "Lacul lebedelor"compus de Ceaikovski în 1877, are la origine o poveste germană al cărei subiect este lupta dintre dragoste și forțele răului. Un prinț care se afla la o partidă de vânătoare noaptea, în mijlocul pădurii, găsește din întâmplare un lac plin de lebede. Una dintre acestea, regina lebedelor, se dovedește a fi o prea-frumoasă fecioară care fusese transformată în lebădă de un vrăjitor malefic. În cele din urmă, prințul, care se îndrăgostește de ea, o ajută să scape de vrajă, dar trec printr-o mulţime de alte peripeţii în luptă cu forţele răului. 

Francesco Ionașcu s-a născut într-o familie de muzicieni la 21 decembrie 1991, la Veneția. A început studiul viorii la vârsta de şase ani, la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, continuând apoi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. A absolvit studiile Bachelor of Music (Honours) la Royal College of Music din Londra, cu distincția „First Class”. Este absolvent al cursurilor de masterat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde este în prezent este asistent doctorand.

Până la 26 de ani a susținut peste 100 de concerte ca solist, colaborând cu orchestre prestigioase din România. De asemenea, a susținut numeroase concerte în străinătate: Anglia, Germania, Franța, Italia, Spania, Ungaria, în locații importante: St. James’s Piccadilly (Londra), Tonhalle (Düsseldorf), Teatro „Verdi” (Mantova). Este laureat a peste 25 de concursuri naționale și internaționale.

Garanția calității muzicale a acestui concert este dată de prezența la pupitrul dirijoral a maestrului Cristian Sandu, absolvent al cursurilor din cadrul  Academiei Internaționale de Dirijat din Sankt Petersburg. A beneficiat și de îndrumările dirijorului italian Nello Santi, prilej cu care l-a asistat pe acesta în producțiile unor teatre precum Scala din Milano, San Carlo din Napoli, La Fenice din Venezia. În prezent, Cristian Sandu este dirijor colaborator al Operei Naţionale din Cluj-Napoca și conferențiar universitar doctor.

Citit 1953 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Februarie 2020 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.