O poveste orientală spusă cu graţie şi mişcări lascive, dar şi un musical care umple sălile de spectacol chiar şi la 60 de ani după prima reprezentaţie sunt cele două seri speciale, oferite în prag de primăvară gălăţenilor, de către artiştii de la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard".
Spectacolul de balet "Poveste persană" va putea fi vizionat sâmbătă, 29 februarie, de la ora 18,00, pe scena Teatrului Național de Operă și Operetă „N. Leonard”. Vor urca pe scenă atât balerinii experimentați ai teatrului, cât și tinerii ce încă deprind tainele dansului, aflați încă pe băncile școlii, la Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin", la clasa profesorului îndrumător Ofelia Andrei.
Coregrafia îmbină elemente ale tehnicii clasice și plastica orientală a corpului și brațelor, conferind imagine și mișcare celebrului poem simfonic "Sherezada" de Nikolai Rimski-Korsakov.
Regia spectacolului este semnată de către Gabriela Gegea și de Adrian Mărginean, în vreme ce scenografia și întreaga coregrafie îi aparține doamnei Gabriela Gegea.
Din distribuție vor face parte balerinii: Oana Rusu (Zuneida), Ionuț Țurlea (Faruz), Alina Donțu (Farizana), Paul Nedelcuță (Sultanul Shahryar), Ecaterina Radu (Eunucul), Rodica Dorojan și Florentina Ştefan (Sclavele), Viorel Huru (Vizirul).
Duminică, pe 1 martie, de la ora 18,00, vom participa la un musical care, de când a fost pus pentru prima dată în scenă pe Broadway în 1956, și până astăzi, după mai bine de 60 de ani, a continuat să cucerească generații întregi de spectatori, fiind considerat de critici „musicalul perfect”. Spectacolul este regizat de Teodor Niță și va evolua sub bagheta dirijorală a lui Eugen Dan Drăgoi. Scenografia și costumele poartă semnătura Andreei Săndulescu și Gheorghe Condrea, iar coregrafia este asigurată de Constantin Floriean.
"Montarea gălăţeană a împlinit 30 de ani de la prima reprezentaţie, un adevărat record pentru teatrul nostru, de aceea am dorit să aduc o nouă versiune, dinamică, adaptată cerinţelor publicului de astăzi. Am dorit să realizez un spectacol unitar, în care scenele se succed fără întrerupere, fără interludii muzicale adăugate spre a beneficia de timp pentru schimbarea decorului. Acest lucru a necesitat şi colaborarea cu un maestru scenograf inventiv, care să găsească soluţii favorabile unor astfel de situaţii scenice, ceea ce sper că s-a şi întâmplat", spunea la premieră, Teodor Niţă, regizor, dar şi interpretul unuia dintre rolurile titulare, Higgins. Alături de el, vor urca pe scenă Silvia-Alice Niță (Eliza Doolittle), Dominic Cristea (Pickering), Dan Popescu (Doolittle) – de la Opera din Brașov, Tudorel State (Freddy), Viorica Mărăndici (Doamna Pearce), Florina Nistor (Doamna Higgins), Ionuț Popa (Jamie, Omul din Hoston), Adrian Țurcanu (Harry), Adina Gurenciuc (Doamna Eynsford Hill), Maria Macovei (Doamna Hopkins), Elvis Butunoi (George, cârciumarul) și Maria Orzan (Doamna Baxington), acompaniați de orchestra, corul și baletul Teatrului.