Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
1 comentariu

Exponatul lunii martie la Muzeul Judeţean de Istorie „Paul Păltănea” este un akinakis, descoperit întâmplător de către profesorul Nicolae Pământ în comuna Bălăbăneşti, judeţul Galaţi şi donat muzeului. Este vorba despre un pumnal scitic de mici dimensiuni, o piesă extraordinară realizată din fier, având o lungime de 31,8 centimetri. Lungimea lamei triunghiulare este de 19 centimetri, cu un şanţ median vizibil pe o lungime de cinci centimetri şi o lăţime de 0,5 centimetri. Lăţimea maximă a lamei este de 4,5 centimetri. Mânerul drept a fost realizat din două bare bătute la cald, iar capătul se prezintă sub forma unei contragreutăţi cu lungimea de 6,2 centimetri, lăţimea de 0,7 centimetri şi grosimea maximă de 1,2 centimetri. De asemenea, pe suprafaţa pumnalului, mai pot fi observate două plăci cordiforme cu rol de delimitare a lamei de mâner. Dimensiunile plăcilor sunt 7 şi 3,5 centimetri.
Acest tip de armă nu este o descoperire singulară pentru judeţul Galaţi. La Bălăbăneşti mai există un pumnal, cunoscut şi sub denumirea de spadă scurtă scitică, descoperit tot întâmplător şi publicat de către C. Buzdugan şi Ghenuţă Coman. În 1964, Vasile Palade publica pumnalul de la Măcişeni descoperit pe valea Gerului .
Din câte se pare, pumnalul descoperită la Bălăbăneşti are puternice analogii cu pumnalul de la Măcişeni şi cu alte două noi descoperiri, cea de la Boldureşti şi Cuhureştii de Jos şi ar putea fi datat în a doua jumătate a secolului al VI a.Chr.
Exponatul poate fi admirat de public la sediul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”, de pe strada Mr. Iancu Fotea, nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă), în perioada 1 – 31 martie, de miercuri până vineri, între orele 09,00 şi 17,00.

Citit 1444 ori Ultima modificare Marți, 03 Martie 2020 19:40

1 comentariu

 • postat de Florin Miercuri, 04 Martie 2020 22:13 92.80.158.*** Link la comentariu
  0
  1

  În vatra satului Bălăbănești a fost descoperit, în anul 1970, un pumnal Hallstattian de fier cu bara mânerului transversală, gardă cordiformă și lamă cu două tăișuri și nervură mediană.

  Sursa: Pumnale Hallstattiene târzii pe teritoriul României
  Autor: C. Buzdugan

  Pumnalul aparține perioadei Hallstattiene târzii, post 650 î.e.n.

  Unde este pumnalul nu putem spune, am întrebat și noi la Muzeul de Istorie din Vaslui, la cel din Bârlad ..... la Bălăbănești sigur nu este. Și mai e o certitudine, au plecat foarte multe obiecte din Bălăbănești, chiar și la Galați (cazul ultimei mori de vânt din județ care a fost reamplasată în parcul CFR și mai apoi incendiată) iar Bălăbăneștiul nici măcar nu a fost menționat. Vă așteptăm să redescoperim împreună mănăstirea Frumoasa, nu departe de schitul Zimbru și mănăstirea Adam.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.