Cenaclul ”Noduri şi semne”. Călătorie pe contrasens

Cenaclul ”Noduri şi semne”. Călătorie pe contrasens
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

"Călătorie pe contrasens" nu este doar titlul unei poezii de Marius Grama, ci este o definiție a poeziei. Pe contrasens, poetul trăiește altfel realitatea, luându-i bubele, mucegaiurile și noroiul și făcând din ele, dureros de rece, oglindă grăitoare de adevăr: "e noapte/ și blocurile împart un lătrat/ pe care îl aruncă dintr-un balcon în altul (...)/ câteva statui și-au coborât privirea și pozează rușinea/ doi indivizi beți se țin de după gât și povestesc înflăcărați infidelitățile soțiilor..." (Pastel urban). Clare și calculate până la a fi maiestoase pe alocuri, au în ele revolta cu sâmbure de revoluție a poetului ajuns la maturitate: "în țara celor care știu totul și ceva în plus/ se fac jocuri fără miză pe genunchii scrijeliți ai democrației/ ce ar putea să le spună lor nou/ algebra zilelor noastre?" (Țara v. 02). Dacă așa arată contrasensul, atunci eu, personal, aș vrea să merg doar pe el.

"Aș numi grupajul acesta ‘poezia ca un reportaj’. Cred că ar avea multe de spus și în proză, pentru că fotografiază bine și are un epic puternic" (Ioan Gh. Tofan).

"Am întâlnit sensibilitate și delicatețe. Toate poeziile sunt riguros urmărite, trecute prin mai multe filtre. Este stilul ușor de recunoscut al lui Marius Grama" (Carmen Neacșu).

"Sunt momente când încearcă să rezolve poezia mai ales pe final. Nu mizează pe intensitatea imaginilor, ci pe poveste. Fixează obiectivul pe un anumit detaliu, de unde claritatea imaginii" (Leonard Matei).

"Sunt bune spre foarte bune (poeziile - n.r.). Se simte o mână sigură și matură. Și-a definit un stil. Unele finaluri par excesiv de măiestrite, dar nu poți găsi vreo greșeală în poeziile acestea. E riguros cu textul. Va fi o carte matură. Un pas înainte" (Andrei Velea).

"Îmi place revolta din texte. Are zone dozate exact atât cât trebuie. Mi-au plăcut la nebunie multe imagini" (Laurențiu Pascal).

"Imagini clare, cinematografice, unele mergând până la nivelul olfactiv. Sunt foarte bine construite. Toate poemele din seara aceasta sunt superbe" (Daniela Lăcrămioara Capotă).

"Poeme fără cusur, perfect compacte. Îmi place rigurozitatea cu care își întâmpină textele. Tensiunea ‘underground’ e marcată de sensibilitate" (Anca Șerban-Gaiu).

"Sunt texte foarte bine lucrate. Îi place să meargă la sigur, aceasta fiind zona lui de confort. Ireproșabile!" (Valentin Dragoș).

"Sursa este poezia suprarealistă. Estetic obținut din simțuri. Poezie antiidilică, rece, distantă, calculată și pronunțat intelectuală, care te prinde și la nivel subliminal" (Iulian Grigoriu).

Azi, 6 martie, de la ora 18:00, întâlnire cu studenții, la Facultatea de Litere (AS 111).

Citit 1230 ori Ultima modificare Vineri, 06 Martie 2020 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.