„Dunărea de Jos”, aproape de sută

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La „Evoluţia speciilor”,  tema de mărţişor a revistei „Dunărea de Jos”, au „evoluat” Constantin Frosin cu „De la evoluţie la involuţie”,  George Lateş cu „Evoluţie sau devenire” şi Adina Fuică, cu „Homo informaticus”.

Dar ceea ce defineşte cel mai profund ideea este citatul de pe coperta a patra din  astronomul Martin Rees: „Nu noi, oamenii, vom fi spectatori la decesul solar, peste 6 miliarde de ani. Ci creaturile de atunci, la fel de deosebite de noi pe cât ne deosebim noi de bacterii şi de amibe”. 

Două interviuri îi pun în prim plan pe Viorel Ştefănescu -  „Chestiuni cu dichis”, realizat de Sorin Atanasiu şi pe Constance Vintilă – „Vintage  – noul vechi”, realizat de Aura Cristian.

Sunt publicate mai multe cronici de carte: Aurel Buricea prezintă „101 poeme”, de Victoria Milescu, Dan Bistricean comentează „Yima”, de Liviu G. Stan, Apostol Gurău se opreşte la „Liber la iubire şi vis”, de Coriolan Păunescu,  Neagu Perianu îl prezintă pe poetul brăilean Aurel M. Buricea, Ioan Toderiţă scrie despre  „Cartea de la Jucu Nobil”, de Mircea Petean, iar George Bădărău semnalează o antologie de haiku, „O mie de cocori”, apărută la Iaşi.

Poeţii Petre Rău, George Lixandru, Angela Baciu, Leonard Matei, prozatorii Dan Plăeşu, Constantin Tănase, Mihaela Bulai şi dramaturgul Victor Cilincă  dau pulsul creaţiei literare. 

Cătălin Enică se întreabă argumentat „Limbaj (meteo)rologic”, iar profesorul Ioan Toderiţă se referă în despre „O antologie a literaturii gălăţene contemporane” la Coriolan Păunescu, Ion Grosu, Teodor Parapiru şi Dan Plăeşu.

Tot despre scriitorii gălăţeni, dar despre cei cuprinşi în „Dicţionarul general al literaturii române” scrie Virgil Guruianu, care se opreşte la Dumitru Solomon.

În eseul său, Ionel Necula îl prezintă pe  „Vasile Florea – un pribeag din Buciumeni”, iar Valentin Bodea se ocupă de „Palatul Comisiei Europene a Dunării”. La arte plastice, Corneliu Stoica îl prezintă pe pictorul Valentin Hulban.

Mai avem traduceri de Petru Iamandi şi Vasile Savin, precum şi „Între banc şi neoimagistică”, de Nicolae Bacalbaşa. 

„Avatar” este tema pentru aprilie, luna cu păcăleala,  iar pentru iunie – când şi „Dunărea de Jos” va atinge o sută de numere – „Nostalgia” va da tonul…

Citit 1196 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.