* Un minispectacol dedicat marelui povestitor *
Salonul Literar „Axis Libri“ al Bibliotecii „V.A. Urechia“ de săptămâna trecută a început neaşteptat – cu marcarea a 173 de ani de la naşterea lui Ion Creangă, printr-un scurt montaj literar susţinut de doi actori de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini“ - Ciprian Braşoveanu şi Iulian Costea.
Ulterior, prozatorul Dan Plăeşu a adus în discuţie tipărirea recentă, în colecţia nouă „Biblioteca pentru toţi” (deci şi… pentru copii), a poveştilor lui Creangă, dar inclusiv a celor „corizive”, licenţioase ale marelui povestitor. Fără ţiplă, fără avertismente!
Seara a aparţinut apoi, în întregime, unei autoare gălăţence şi unui autor bucureştean, piteştean la origine, într-o întrunire moderată, ca de obicei, de scriitorul Theodor Parapiru. Au fost lansate trei volume.
Primul volum prezentat, unul de versuri, „Fără îngeri” (Editura „Fundaţia Culturală Antares“), este semnat de poeta Sanda Panait. Redactor de carte - scriitorul şi editorul gălăţean Petre Rău spunea că a primit de la autoare o carte bine îngrijită, gata de publicare şi că n-a trebuit să-i aducă retuşuri.
Autoarea a citit mai multe poezii din volum, spre edificarea asistenţei. Printre alţii, au vorbit despre poetă şi cărţile ei de până acum, poetul Corneliu Antoniu, preşedinte al filialei Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor din România, criticul Adrian Secară, prozatorul, epigramistul şi dramaturgul Dan Plăeşu.
Celelalte două volume lansate aparţin unui oaspete al oraşului, vechi şi reputat realizator de emisiuni culturale de radiodifuziune naţională: scriitorul Adrian Georgescu. Adică volumele „Rebutarea omenirii” şi „5”, apărute la Editura „Sieben Publishing“.
Interesant este că prozatorul a debutat în volum, după o timpurie carieră publicistică, mai târziu chiar decât Arghezi: la 50 de ani! Cu „Rebutarea omenirii”, reeditat acum, în ediţie „ne varietur”…
Un roman scris în trei săptămâni, care a aşteptat 14 ani publicarea… Coperta a fost semnată de graficianul Mircea Dumitrescu, cel care l-a ilustrat şi pe Nichita Stănescu, Marin Sorescu sau Ion Alexandru. Despre roman a vorbit criticul Adi Secară.
În final, epigramistul Ion Grosu a citit epigrame ce-au stârnit hazul celor prezenţi.
Directorul bibliotecii, profesorul Zanfir Ilie, a acordat diplome de excelenţă din partea bibliotecii scriitorilor Viorel Dinescu şi Ioan Toderiţă, după tradiţia deja apărută, ca autorii care lansează la Bibliotecă să primească diplome.