Balcicul românesc a strălucit sub soarele Italiei

Balcicul românesc a strălucit sub soarele Italiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Jana şi Gheorghe Andreescu au cucerit publicul de la Roma cu expoziţia lor organizată la Accademia di Romania * Proiectul realizat de criticul Mariana Cocoş Tomozei a fost ales în urma unei selecţii riguroase *

Balcicul a fost vreme îndelungată un simbol al culturii româneşti, în special pentru pictură. Mari pictori interbelici au vizitat oraşul şi au creat aici.

Aceste valenţe au fost reînnoite, la sfârşitul lunii trecute prin intermediul pânzelor plasticienilor gălăţeni Jana şi Gheorghe Andreescu care au expus la Roma, în grandioasa sală de la Accademia di Romania.

Ideea proiectului îi aparţine criticului de artă Mariana Cocoş Tomozei: „În urmă cu un an le-am propus soţilor Andreescu o expoziţie pe tema «Natura - arhitectura». Această expoziţie s-a materializat în noiembrie 2009, cea mai mare parte a lucrărilor fiind inspirate de vizita celor doi plasticieni la Balcic, unde au participat la o tabără de creaţie”.

„De aceea, m-am gândit să întocmesc un proiect pentru a trimite lucrările şi la Accademia di Romania. Proiectul a fost întocmit cu mare seriozitate, a avut şi un catalog al lucrărilor scos în condiţii deosebite şi a fost selectat de Institutul Cultural Român (ICR) dintr-un număr foarte mare de alte proiecte. ICR este cel care a suportat toate cheltuielile legate de realizarea expoziţiei”, ne-a declarat Mariana Cocoş Tomozei.

Expoziţia a cuprins 70 de lucrări de grafică (acuarelă) şi pictură în ulei, iar la vernisaj au participat peste 100 de persoane din mediul artistic italian, dar şi din diaspora românească din Roma.

Din partea Accademiei di Romania au  participat directorul de programe  Cornel Baicu şi directorul general, profesor Mihai Bărbulescu, ataşaţi ai Ambasadei României la Roma. Însuşi ambasadorul a venit în zilele următoare să vadă expoziţia.

„Am discutat cu publicul şi am aflat că expoziţia a fost foarte apreciată, pentru consistenţa numerică, pentru realizarea plastică deosebită,  constituindu-se ca un dialog între pictura tradiţională şi cea  modernă”.

„Am apreciat că toate lucrările au fost executate cu seriozitate şi forţă creatoare  într-un singur an. Trebuie să recunosc că şi vizita la Balcic a reuşit să le insufle  o scânteie creatoare pentru acest efort susţinut pe care l-au depus”, a mai precizat criticul artistic coordonator de proiect.

Expoziţia a fost pentru Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi o nouă ocazie de a realiza evenimente de înaltă ţinută artistică.

Citit 608 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.