Promenada de pe Faleză s-a deschis iarăşi gălăţenilor, iar la prima plimbare am avut neplăcuta surpriză să reîntâlnesc, printre sculpturi în metal întreţinute, şi "Implozia", omagiu lui Brâncuşi (o Coloană a infinitului inversată prin implozie: aerul fiind scos, sub presiune, din lucrare), de/căzută din drepturi şi abia vizibilă, într-o rână, aproape de Trecere bac.
Lucrarea îi aparţine unui autor foarte apreciat în lume - printre altele, are lucrări expuse în Europa, India, Brazila sau lucrări de for public la New York sau Chicago, plasticianul german Ewerdt Hilgemann, trăitor acum în Olanda, care, în 1991, a avut neşansa să participe la Tabăra de sculptură în metal gălăţeană. Le reamintim cititorilor că lucrarea, realizată printr-un procedeu tehnic inedit, a zăcut o vreme la locul iniţial de amplasament stabilit cu sculptorul, "Potcoava de aur", pe partea străzii prelungirea Trăian, a fost apoi aruncată pe Faleză, iar în 2016, la presiunea campaniilor de presă începute de "Viaţa liberă", Primăria a comandat, pentru amplasarea sculpturii, un studiu de fezabilitate realizat de firma gălăţeană ATU Consulting SRL, alocând atunci aproape 50.000 de lei, cu TVA. Au trecut câţiva ani şi... nimic!
Sculptură de 12 metri, fără prestanţă acum, doborâtă încă la pământ, "Implozie" s-a dorit un omagiu adus de către artistul german lui Brâncuşi, printr-o replică inversată la "Coloana infinitului" (numită de fapt "Coloana recunoştinţei fără sfârşit (sic!) faţă de eroii patriei"). Folosind pompe de mare presiune, aerul a fost scos din paralelipipedele din metal, ca şi cum sculptura brâncuşiană ar fi fost o mănuşă întoarsă pe dos şi aruncată în faţă conformiştilor. Ca să sesizaţi diferenţa între ce se vede astăzi de sub rugină şi ceea ce trebuia să vedem, ilustrăm cu o lucrare realizată prin aceeaşi tehnică (foto 2).
Din păcate, oamenii cu talent ingineresc sau economic sunt puşi adesea să ia decizii şi în direcţii artistice. Pentru aceştia, amplasarea nepotrivită a unei lucrări de artă poate părea neimportantă. De pildă, în aval, spre Trepte, sculptura "Narcis", de Gheorghe Turcu (remarcat de critica de artă din Australia, cu lucrări în colecţii de acolo, din SUA şi din Europa, cu premii în Australia, dar şi Medalia de Aur la Bienala Dantesca, Ravenna, Italia, în ´79), cu toate că faptul este frecvent semnalat în presă, rămâne în continuare… legată cu un cablu din oţel de un vas-restaurant, riscând astfel distrugerea metalului...
Asemănătoare cu "Implozia", sculptura "Verberus" împodobeşte un spaţiu public din Berlin (Sursa, Wikipedia):
Născut în ´38, în Germania, profesor de Sculptură la Willem de Kooning Academy - Rotterdam şi ignorat la Galaţi, Hilgemann are lucrări de for public în Europa, India, Braziila, SUA - la New York (de-a lungul Park Avenue) sau Chicago. Artistul abstract, cunoscut pentru tehnica sa "implozie", vacuumare, a lucrat în oţel, poliester, lemn şi chiar granit. Ori în marmură de Carrara, precum Michelangelo. A realizat monumente sau fântâni pentru oraşele Essen, Bremen, Haga, Beverly Hills, Amsterdan etc. Când îl invită cineva şi la Galaţi?