Sculptorul îndrăgostit de piatră

Sculptorul îndrăgostit de piatră
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Vă spun cu toată sinceritatea că sunt îndrăgostit. Sunt îndrăgostit de piatră. Arta ne aduce întotdeauna fericirea, nu trebuie să ne obosească sau să ne aducă dureri de cap”.

„Opera de artă trebuie să fie simplă şi pură ca să ne redea liniştea şi pacea. După cum vedeţi, lucrările mele sunt şlefuite îndelung, pentru că sunt făcute pentru a fi atinse. O sculptură trebuie atinsă, trebuie privită pe toate părţile”.

„Lucrările mele evocă mângâierea, pentru că doar astfel sentimentele şi afecţiunea mea vor fi percepute de cei care vor să le înţeleagă”, le-a povestit Alexandru Paraschiv celor prezenţi la vernisajul expoziţiei deschise vineri seară, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi.   

Alexandru Paraschiv a fost coleg de facultate, la Bucureşti, cu plasticienii gălăţeni Gheorghe Miron şi David Sava, însă a plecat în Franţa, la Paris, atras de mirajul Oraşului Luminilor. Apoi s-a mutat în sudul Franţei, la Grasse, pe Coasta de Azur.

După ce a reuşit să câştige aprecierile favorabile al publicului şi criticilor de artă din Franţa (în 2007 este distins cu Palme D’Art la Cannes), a participat la mai multe tabere de creaţie în Japonia, unde reuşeşte să cucerească noi teritorii în domeniul artistic.

„În Japonia m-am simţit ca la mine acasă. Am descoperit că semăn foarte bine cu japonezii, până şi la statură”, a declarat artistul, jumătate în glumă, jumătate în serios.

Recent a descoperit că e mai cunoscut în străinătate, decât în ţara natală, ca urmare şi-a propus să expună mai des şi în România.

„Sculptorul – un artist doi în unu”

Organizatorul expoziţiei de la Galaţi este Gheorghe Miron, care s-a declarat un mare admirator al artei fostului său coleg de facultate:

„Întotdeauna am avut o admiraţie deosebită pentru sculptori, pentru că ei sunt altfel. Sculptorul e un soi de artist doi în unu. Graficianul aşterne câteva linii, pictorul întinde o pată de culoare, dar sculptorul, pe lângă forţa de a se lupta cu materia, are o vedere în spaţiu şi o imaginaţie deosebite. Pentru mine, sculptura este dumnezeul artelor. Iar Alexandru Paraschiv este îngerul”.

Şaman al artei întru eternitate

La vernisaj a participat şi directorul Muzeului „Dunărea de Jos” din Călăraşi, Marian Neagu, cel care i-a acordat lui Alexandru Paraschiv şi titlul de Cavaler al Dunării de Jos, pentru  merite excepţionale în promovarea frumosului de la origini până în contemporaneitate.

Marian Neagu a subliniat că lucrările lui Alexandru Paraschiv se situează la confluenţa dintre arta plastică şi arheologie, acestea fiind inspirate de statuetele antropomorfice de lut din perioada preistorică:

„Printr-o magie numai de el cunoscută artistul contopeşte spiritual mileniile şi continuă lucrările începute de şamani acum şapte mii de ani. Dacă în preistorie, şamanii utilizau statuete şi alte ritualuri pentru a impresiona deopotrivă comunitatea şi divinitatea, Alexandru Paraschiv încearcă prin arta sa să vindece şi să facă oamenii mai buni şi mai frumoşi”.

„El este artistul şaman care a descoperit esenţa artei preistorice, a sublimat-o şi a fluidizat-o în formele statuetelor sale aducând-o în actualitate, chiar spărgând tiparele timpului. Pentru că pe o statuetă creată în 2007, va putea foarte bine să scrie anul 7007. Esenţa despre care povesteşte arta lui Alexandru Paraschiv va rămâne nealterată şi peste câteva mii de ani”, a  apreciat Marian Neagu. 

O lume în care piatra are suflet

Cel care a intuit cel mai bine dragostea lui Alexandru Paraschiv pentru piatră şi infinitele posibilităţi de transformare a acesteia este directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu:

„Alexandru Paraschiv a avut şansa să fie iniţiatorul căruia i s-a dat harul transpunerii în formă a semnelor de început de lume. El recreează  o lume a poveştilor inteligente. O lume în care piatra avea suflet”.   

Cei care iubesc poveştile sunt aşteptaţi la Muzeul de Artă Vizuală pentru a le descoperi, scrise direct cu sufletul pe piatră. O poveste despre începuturi, despre iubire, despre eternitate. O poveste despre Alexandru Paraschiv – cel îndrăgostit de piatră.

Citit 746 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.