S-a stins din viaţă pictorul Mihai Gheorghe Coron

S-a stins din viaţă pictorul Mihai Gheorghe Coron
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

S-a stins din viață în data de 10 iunie unul dintre artiștii plastici cei mai apreciați și mai îndrăgiți de către publicul gălățean, Gheorghe Mihai - Coron.

Născut la 19 aprilie 1938, la Todireni, în Nordul Moldovei, nu departe de Botoşani. A absolvit, în 1967, Facultatea de Arte Plastice Iaşi, iar în 1981 Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, secţia Muzeologie - muzeografie. A fost profesor la Liceul Pedagogic "Costache Negri" din Galați și membru al Uniunii Artistilor Plastici din România, secţia pictură. Gheorghe Mihai Coron a fost unul dintre cei mai activi membri ai Filialei UAPR din Galați, având peste 60 de expoziții personale deschise în Galați, București, Brașov, Brăila, Iași, Botoșani, Tecuci, dar și în străinătate, în Franța și în Germania. Din 1969, participă la toate expoziţiile şi saloanele Filialei UAPR Galaţi, la diferite expoziţii organizate de Muzeul de Artă Vizuală sau la alte muzee de artă din ţară, precum și la Saloane și Bienale de pictură naționale organizate la București și la numeroase expoziții de grup deschise în țară și peste hotare. Lucrările lui figurează în patrimoniul Muzeului de Artă Vizuală Galați, dar și în colecții particulare din țară și străinătate.

Gheorghe Mihai Coron a păstrat permanent legătura afectivă cu locurile natale, a căror frumuseţe, devenită cu timpul ușor nostalgică, s-a dovedit a fi acel impuls ce l-a călăuzit în viată, l-a determinat să-şi recunoască drumul. 

Formaţia sa în cadrul şcolii ieşene de pictură a anilor ’60 îl plasează într-o ambianţă unde se interferează respectul pentru marea tradiţie interbelică, cu certe tendinţe moderne, dominate de căutări pur plastice. Pentru Gheorghe Mihai Coron, contextul amintit s-a dovedit propice descoperirii resorturilor interioare ale receptivităţii pentru natură şi pentru aspectele ei sensibile, în special culoarea şi lumina.

Peisajul și natura statică, mai ales natura statică cu flori, au fost principalele genuri preferate de artist, deşi întâlnim în opera lui și portretul, compoziția cu personaje sau nudul feminin. Ambientul locurilor natale, cunoscute în copilărie și peisajul dunărean l-au inspirat adesea pe artist. Satele moldovenești din Nord, cu molcomele curburi ale dealurilor și peisajul Deltei, cu reflexele ce creează nuanțări mirifice ale culorii, sunt motivele pe care le întâlnim frecvent în picturile și acuarelele lui Gheorghe Mihai Coron.

Naturile sale statice cu flori, simplu, dar elegant dispuse pe suprafața pânzei, exprimă o lume a emoției, a sensibilității, etalată de prospețimea tehnicii picturale. Culoarea este principalul element plastic al picturii sale și în studiul ei artistul dovedește o stăpânire plină de măiestrie a nuanțelor, a reflexelor, a armoniei ansamblului, ceea ce dă o prestanță discretă artei lui Gheorghe Mihai Coron.

Gândindu-ne la parcursul activității sale, la evoluția sa în timp, putem spune că Gheorghe Mihai Coron rămâne una dintre personalitățile de referință ale artei plastice gălățene din ultima jumătate de secol, un artist și un profesor care s-a consacrat creației și a oferit publicului iubitor de artă viziunea sa plină de sensibilitate asupra lumii înconjurătoare, dar a însemnat și un model al dedicației permanente față de prima sa profesiune, cea de pictor.

Citit 6949 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iunie 2020 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.