Ierihon - oraşul „celor o mie de palmieri”

Ierihon - oraşul „celor o mie de palmieri”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În numărul de sâmbătă al suplimentului „Weekend Magazin”, continuăm pelerinajul nostru spiritual în biblicul Ierihon, aşezare milenară ce este parte a provinciei Iudeea din Ţara Sfântă.

Oraşul biblic, aşezat la graniţa dintre Israel şi Iordania, mai poartă încă urmele lungilor războaie. Hotarul dintre cele două ţări este marcat astăzi de sârmă ghimpată, de soldaţi înarmaţi, dar obişnuiţi cu pelerinii.

Ierihonul este una dintre cele mai vechi cetăţi cunoscute pe pământ şi care numără între 7.000 şi 8.000 de ani. În urma unor săpături arheologice realizate în anii 1960, au fost scoase la iveală ruinele (turnul) unei cetăţi care ar avea 7.000 de ani.

A fost construită de Iosua, iar Irod cel Mare a ridicat aici Palatul de iarnă, fiind considerat o cetate în mijlocul câmpiei.

O altă mărturie a vechimii este în zona de nord a oraşului unde astăzi sunt ruinele „Palatului lui Hişam”  (724-743 î. de Hr.), despre care cercetări mai noi relevă că a fost construit de fiul lui Hişam, care a condus regatul doar un an, fiind asasinat.

Cu parfum de... trandafir

Aşezat pe Valea Iordanului, la aproximativ zece kilometri de Marea Moartă, el este considerat „cel mai de jos oraş din lume”, fiind situat la 400 metri sub nivelul mării.

Este în apropiere de Marea Moartă, la poalele Muntelui Carantania, unde Mântuitorul a parcurs cu post şi rugăciune cele trei ispitiri pe care le-a trecut cu ajutorul Tatălui Ceresc.

Ierihonul mai este numit „Cetatea celor o mie de palmieri”, iar această  denumire vine de la plantaţiile de palmieri care existau şi există şi astăzi, deşi deşertul iudaic este piatră pe piatră şi doar acolo unde este amenajat şi irigat vezi verdeaţă.

În deşertul Iudeii şi Sinai (în Egipt) am realizat cât de frumoase locuri avem noi, românii, câtă verdeaţă, câtă viaţă, ce creaţie frumoasă ne-a dat Dumnezeu şi cât de puţin o respectăm.

În vechime, în această vale unde este aşezat Ierihonul erau multe soiuri de trandafiri şi flori aromatice pentru industria parfumului. Noi însă am căutat la Ierihon parfumul dreptei credinţe.

Am mers să vedem locul în care Fiul lui Dumnezeu-Cuvântul Întrupat l-a convertit pe Zaheu vameşul, un om bogat, care se îmbogăţise şi mai mult pe seama nedreptăţilor şi a birurilor pe care le ridica de la iudei.

La Ierihon, Patriahia Ortodoxă Română are cel mai frumos şi cel mai mare centru de spiritualitate ortodoxă românească, o oază ce respiră Duhul Ortodoxiei Româneşti şi al Dreptei credinţe în Ţara Sfântă.

Centru Spiritual ridicat prin generozitatea şi multa credinţă a unui român ajuns în acele locuri, pe nume Dumitru Samoilă...

Între Vechiul şi  Noul Testament

Ierihonul este un loc cu rezonanţă atât în Vechiul Testament (în cărţile Numeri, Deuteronom şi Iosua), cât şi Noul Testament.

Pe aici s-au nevoit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul şi Elisei care au transformat apa sărată a izvorului ce îşi face albie prin această localitate în apă potabilă, reţinem din II Regi (2,4). Pe aici şi-a chemat contemporanii la pocăinţa şi Sfântul Ioan Botezătorul.

Ierihonul a cunoscut o reală înflorire în epoca romană şi în vremea lui Irod cel Mare (37 î. de Hristos-4 d Hr.). Din vremea acestui împărat uzurpator şi a fiului său Arhelau, cercetătorii au scos la iveală una dintre cele mai somptuoase clădiri descoperite la Ierihon - Palatul de Iarnă.

De altfel, în vremurile biblice, „Oraşul celor o mie de palmieri” a fost zidit şi rezidit de mai multe ori, iar arheologii au scos la iveală şapte niveluri ale oraşului biblic.

Astăzi, vechiul Ierihon nu mai există. Cel nou este ridicat în apropierea celui vechi. „Prin credinţă, zidurile Ierihonului au căzut, după ce au fost înconjurate şapte zile”, ne relatează Sfântul Apostol Pavel (Evrei 11, 30).

Pe ruinele vechiului oraş s-a ridicat oraşul „Erica”, situat la aproximativ doi kilometri de Ierihonul biblic. În zilele noastre există în aceste împrejurimi peste douăzeci de aşezăminte monahale şi bisericeşti, iar pelerinii români caută îndeosebi câteva locuri sfinte de referinţă. Caută locul convertirii lui „Zaheu vameşul”, viitorul Evanghelist şi Apostol Matei, care a fost martor direct al celor propovăduite de Fiul lui Dumnezeu pe pământ.

Ierihonul a intrat în atenţia pelerinilor dornici să păşească pe urmele Mântuitorului, iar acest fapt se datorează Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, care încă din veacul al IV-lea a pus în valoare spre neuitare şi acest loc sfânt.

Citit 2296 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.