Buna Vestire, ziua Femeii creştine

Buna Vestire, ziua Femeii creştine
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Astăzi, sărbătoare la Biserica „Buna Vestire” din Galaţi *

Ziua de 25 martie este în Biserica noastră ziua Bunei Vestiri, zi specială ce a aşezat început mântuirii noastre prin acel „Fiat” - „Fie mie după cuvântul Tău, Doamne!” - rostit de Sfânta Fecioară Maria în momentul în care Arhanghelul Gavriil a înştiinţat-o că va naşte dumnezeiesc Prunc.

Buna Vestire este pentru tot omul călător spre Dumnezeu o sărbătoare a bucuriei. La Buna Vestire, Sfânta Fecioară Maria primeşte şi acceptă să fie sălaş al Întrupării Fiului lui Dumnezeu în Prea curatul său trup.

În a şasea lună (de la începutul Anului Bisericesc din 1 septembrie), o Fecioară, pe nume Maria, a primit veste cerească de la Dumnezeu prin Arhanghelul Gavriil că va naşte pe Mântuitorul lumii, ne informează Sfântul Evanghelist Luca (1,26-35). 

Locul unde Sfânta Fecioară Maria primea Buna Vestire era în Galilea, la Nazaret. „Bucură-te ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine! Binecuvântată eşti tu între femei…”.

Cu toate frământările Fecioarei Maria, „cum va fi aceasta, de vreme ce nu ştiu de bărbat!”, Născătoarea de Dumnezeu a consimţit să devină „Biserică sfinţită” şi mamă a Fiului lui Dumnezeu - „Fiul Celui Preaînalt”.

Fiat-ul” Fecioarei Maria a dat şansa unei întregi lumi să primească şansa ridicării din păcat, deşi cu greu - după două mii de ani de la Întruparea Fiului lui Dumnezeu-Cuvântul - unii dintre noi se lăsă învăluiţi de harul  lui Dumnezeu, de marea taină a mântuirii neamului omenesc, „praznicul rădăcinii”, refuzând darul credinţei, comuniunea cu Dumnezeu.

Dar preferând să rămână, să se rezume doar la searbăda judecată a minţii omeneşti. Uitând că doar prin credinţă, omul Îl poate vedea pe Cel Nevăzut, pe Cel Necuprins cu mintea omenească. 

În Simbolul de Credinţă mărturisim de veacuri că Fiul lui Dumnezeu „S-a Întrupat de la  Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria şi S-a făcut Om”.

Să rămânem şi noi în această credinţă a Bisericii noastre şi a Sfinţilor Părinţi. Fiindcă prin Fiat-ul Fecioarei şi noi ne-am făcut părtaşi ai parteneriatului de iubire la care Dumnezeu ne cheamă din neam în neam.

Sărbătoarea de astăzi se mai numeşte şi Blagoveştenia, după denumirea slavă.   

Astăzi, sărbătoare la Biserica „Buna Vestire” din Galaţi

Astăzi, 25 martie, în toate bisericile prăznuim Sărbătoarea „Bunei Vestiri” şi este hram la istorica biserică din Galaţi.

A fost ridicată cu peste 150 de ani în urmă, fiind sfinţită în 1859, în vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Astăzi, aici slujeşte părintele Cătălin Titi.

Este sărbătoare în toate bisericile din Patriarhia Ortodoxă Română, în toate sfintele locaşuri, inclusiv la Catedrala Galaţilor.    

CLICK AICI pentru câteva momente de pace sufletească.

Citit 1258 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.