Nădejdea Învierii

Nădejdea Învierii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Evenimentele care s-au succedat în Săptămâna Patimilor nu ne-au permis să insistăm prea mult asupra stării care a dominat pelerinajul de Florii de la Galaţi.

Pelerinaj reluat în tot spaţiul românesc după 70 de ani, la iniţiativa Prea Fericitului Patriah Daniel. Călătorie spirituală  ce a legat Betania - locul învierii lui Lazăr din morţi - de Ierusalimul învierii noastre. 

Starea de bucurie şi de nădejde în învierea lui Hristos a fost nota distinctă a pelerinajului de Florii şi această nădejde, izvorâtă din credinţă, i-a animat şi îi animă pe creştinii de la Dunărea de Jos, la prezentul continuu al lui Dumnezeu.

În ideea că dreptmăritorul creştin este un veşnic pelerin către Hristos, că întreaga lui viaţă  este raportată la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

Ştiut fiind că atunci când pământeanul părăseşte această lume  şi trece dincolo nu mai poate face nimic pentru sufletul său.

La Galaţi, starea de nădejde a dominat pelerinajul de Florii, manifestarea fiind o avanpremieră a Sărbătorii de Paşti.

A fost sărbătoarea când, după o lungă iarnă, străzile Cetăţii Sfântului Apostol Andrei, au fost înveselite şi împrimăvărate de mai mulţi copii şi tinerii olimpici care au onorat pelerinajul de Florii organizat de Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos.

Cine erau tinerii pelerini? Cum este să fii tânăr şi călător pe aceeaşi cărare cu Hristos?, ne-au spus chiar ei.

Cei mai mulţi, sunt participanţii şi premianţi la faza judeţeană a  Olimpiadei de religie, olimpiadă care a antrenat în Eparhia Dunării de Jos 550 de copii şi tineri din judeţele Galaţi şi Brăila.

„M-am umplut de bucurie!...”

Adi, Edi, Georgiana, Iuliana şi Hur sunt numele câtorva mici pelerini, elevi ai Şcolii nr. 34 din Galaţi, în clasa a II-a B... Toţi erau plini de entuziasm şi bucuria li se citea pe chip.

Florile din mâinile lor păleau în comparaţie cu exuberanţa specifică vârstei. Toţi încântaţi de frumuseţea pelerinajului şi ne-a surprins această nevinovată mărturisire...

„Am venit şi eu să-l întâmpin cu flori pe Domnul Iisus Hristos,  nu puteam lipsi”, ne-a spus cu dezinvoltură Hur, un copil cu un nume pe care l-am descifrat cam greu şi care ne-a dat ceva de furcă până l-am scris...”.

„Ne-am dumerit mai bine, după ce ne-a explicat că este turc. „Religia este una dintre materiile mele preferate, a continuat Hur, pentru că eu sunt creştin, chiar dacă am nume turcesc...”.

L-am întrebat pe Hur care lecţie de la ora de religie i s-a părut cea mai frumoasă? „Cea mai dragă îmi este pescuirea minunată”, a răspuns copilul.

Cât despre pelerinajul de Florii, micul creştin-turc ne-a mărturisit, asemenea şi colegii lui, că a fost copleşit de frumuseţea slujirii, de „cum s-a rugat Înalt Prea Sfinţitul Casian, cum am fost întâmpinaţi de preoţi şi ce frumos am cântat cu toţii...”

Frumuseţea neexprimată...

Într-un alt grup, i-am întâlnit Alexandru, Nicoleta, Claudiu... „Eu mi-am umplut sufletul de bucurie”, ne-a spus Claudiu, un copil în vârstă de zece ani de la Şcoala nr. 16 din Galaţi.

„Am venit cu clasa şi cu doamna învăţătoare şi nu există cuvinte care să exprime frumuseţea acestui pelerinaj. Am mai fost la biserică, dar această ieşire a fost una aparte şi mi-a încărcat inima de o stare bună...”.

Între nenumăraţii tineri, într-un colţ al Catedralei, era o premiantă.

Purta în mâini Diploma Tinereţii şi a mărturisirii, acordată pentru rezultatele de la faza judeţeană a Olimpiadei de religie, unde luase locul II, cu media 9.25, deşi era necăjită că fusese chemată ultima să ia diploma...

„Totul mi-a plăcut în manifestarea de Florii”, ne-a spus Gabriela Paraschiv, elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 25 din Galaţi.

„Este frumos că Arhiepiscopia noastră ne-a invitat în mod organizat să petrecem împreună cu Hristos această sâmbătă din Ajunul Floriilor”.

„La şcoală învăţăm despre credinţă, dar pelerinajul ne statorniceşte dragostea în Mântuitorul nostru Iisus Hristos”.

Cât despre temele pe care le-au primit tinerii la faza judeţeană, Gabrielei i-a plăcut „cel mai mult faptul că am avut de întocmit un  eseu”.

„Cred că ar trebui să fim mai mult încurajaţi în această direcţie”, a adăugat tânăra olimpică...

Noi le spunem celor interesaţi a-L preaslăvi pe Hrisots prin cuvântul scris că vor avea această posibilitate. Trebuie doar să urmărească paginile ziarului nostru.

Cât despre pelerinajul de Florii, cu certitudine, călătoria a fost un moment de pregătire sufletească a dreptcredinciosului român, când cu mic cu mare ne-am mărturisit credinţa în Hristos cel Înviat, aşa cum facem de două milenii din neam în neam.

Citit 493 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.