Pelerinaj la Cercul pedagogic

Pelerinaj la Cercul pedagogic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Recent, Şcoala nr. 18 din Galaţi a fost gazda şi organizatoarea Cercului pedagogic al profesorilor de religie de la clasele gimnaziale din judeţul Galaţi.

Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos, în prezenţa  părintelui profesor Daniel Bejan, inspector la Catedra de religie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, activitatea metodică a debutat la Şcoala nr. 18 din Galaţi, pentru ca apoi întregul „cerc” - ce a totalizat 50 de profesori de religie din judeţul Galaţi - să participe la un  pelerinaj la trei dintre mănăstirile Arhiepiscopiei „Dunării de Jos”.

Sub genericul „Călătorind cu Dumnezeu - pelerinajul la biserici şi mănăstiri”, programul a îmbinat teoria cu practica unei astfel de activităţi pedagogice.

Fireşte, totul a început, a continuat şi s-a concluzionat având la temelie rugăciunea profesorilor participanţi. În ideea că atunci când dascălul cunoaşte valoarea rugăciunii şi puterea de transcendere a Duhului, va şti încotro să îndrepte atenţia copiilor pe care-i poartă, în cadrul orei de religie, într-o continuă „călătorie cu Dumnezeu”.

La activitatea pedagogică, alături de profesori au participat şi 12 elevi cu drag de Dumnezeu de la Şcoala nr. 18 din Galaţi, dar şi inimoasa profesoară de limba şi literatura română Rodica Zarimbu, director adjunct al Şcolii Gimnaziale nr. 18.

Activitatea a cuprins o parte teoretică pregătită de doi profesori de religie din amintita instituţie de învăţământ: prof. Ciprian Furtună şi prof. Mihai Patriche.

Întâlnirea s-a sprijinit şi pe un film video care a adus în atenţie unele aspecte despre înţelesul şi folosul pelerinajului. Beneficiind de un program pe cât de util, pe atât de încărcat, programul amintitului cerc pedagogic a prevăzut un itinerariu duhovnicesc ce a cuprins mănăstirile „Sfânta Treime” din Buciumeni, „Adormirea Maicii Domnului” din Adam şi „Naşterea Maicii Domnului” din Cudalbi.

Cum a fost primită şi percepută această călătorie cu Dumnezeu, ne-au spus chiar cei implicaţi în activitatea teoretico-practică.

Aprecierile profesorilor de religie

„Întâlnirea aceasta, prima care a fost prevăzută cu un program practic, a avut darul să ne cunoaştem mai bine între noi, colegii. Programul a fost unul dinamic şi astfel de activităţi care ne scot din sala de clasă ne feresc de a cădea în rutină...”, a spus domnişoara Livia Sipică, profesoară de religie la Şcoala din nr. 43 din Galaţi şi la cea din satul Condrea, comuna Umbrăreşti

„Călătorim adeseori la modul propriu, dar un pelerinaj este o ieşire din margini, este un mod de a vedea, de a învăţa să ne îmbunătăţim modul de viaţă. Efectiv, pentru un profesor de religie, pelerinajul schimbă relaţia profesorului cu Dumnezeu şi cu locurile sfinte din Eparhia noastră, aşezări monahale care sunt adevărate oaze de rugăciune, de pace şi de linişte”.

Am îmbinat studiul cu rugăciunea rostită în mănăstire, ceea ce ne-a ajutat să ne încărcăm pozitiv şi, de mâine, să ne concentrăm mai bine asupra orei de religie în şcoală. Acest cerc pedagogic itinerant ne ajută într-o mai bună percepţie a ceea ce avem ca locuri sfinte în Eparhia noastră şi în sufletul nostru”, ne-a mărturisit doamna Maria Boldea, profesor de religie la Şcoala nr. 17 Galaţi.

„M-a impresionat ce am văzut în mănăstirile noastre, rod al rugăciunii şi al lucrului mâinilor rugătoarelor noastre monahii. Este impresionant cât de frumoase sunt aceste oaze duhovniceşti în care orice om, oricât de puţin credincios ar fi, tot găseşte un moment de linişte”.

!Acest pelerinaj mi-a reîmprospătat informaţiile asupra potenţialului spiritual de care dispune Arhiepiscopia noastră şi mă va ajuta să-i lămuresc pe elevii mei să aleagă în călătoriile lor cu Dumnezeu şi aceste locuri”, ne-a spus profesorul Mihai Patriche, de la Şcoala nr. 18,  care a pregătit şi prezentat şi un bogat material informativ la amintitul Cerc pedagogic.

Înnoire spirituală

„Experierea pelerinajului este un prilej de înnoire a vieţii spirituale şi de întărire a credinţei, chiar şi pentru noi profesorii de religie. Când pelerinajul este însoţit de rugăciune, de priveghere, de împărtăşirea euharistică şi de convorbiri duhovniceşti, el devine un izvor de bucurie şi de pace interioară, un prilej de îmbogăţire duhovnicească”, ne-a spus părintele profesor Daniel Bejan, inspector de religie.

„Frumuseţea cuvintelor din rugăciunea simplă”

„A fost o sărbătoare a sufletului şi a inimii, o mare bucurie care m-a copleşit. Această activitate mi-a întărit convingerea că, în această lume trecătoare, omul este un permanent pelerin în căutarea şi cunoaşterea lui Dumnezeu. Ca profesor de limba şi literatura română, această activitate m-a făcut să descopăr frumuseţea cuvintelor simple din rugăciunea curată”.

„Am înţeles mai bine sensul profund al monahismului şi necesitatea  rugăciunii neîncetate a călugărului, rugăciune care nu trebuie să înceteze, fiindcă aici este forţa credinţei noastre Dreptmăritoare. Este impresionant să vezi Altarul înconjurat de elevi şi profesori, toţi  bucurându-se laolaltă de binecuvântările lui Hristos şi ale Sfinţilor. Cuvintele nu pot descrie dorinţa de a pătrunde în sensul şi în semnificaţiile Iubirii creştine, a Adevărului lui Dumnezeu”.

„Cred că noi, profesorii de limba şi literatură română, trebuie să ne reconsiderăm atitudinea faţă de Cartea Cărţilor, trebuie să aşezăm studiul nostru într-o permanentă referinţă la sensul iniţial al cuvântului din opera literară care vine din Cartea Cărţilor, din Cuvântul revelat al lui Dumnezeu...”, a spus şi profesoara Rodica Zarimbu, director adjunct al Şcolii nr. 18 din Galaţi

Citit 925 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.