O nouă expoziţie la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii

O nouă expoziţie la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O nouă expoziţie s-a deschis începând de miercuri, 3 martie 2021, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, “Lumea colecționarilor de natură”, care își propune să prezinte publicului aspecte inedite din activitatea specifică entomologiei (ramură a biologiei ce se ocupă cu studiul insectelor) precum și metodele de studiere a păsărilor și etapele procesului de împăiere și naturalizare a păsărilor (taxidermia).

Instrumentarul de lucru specific domeniului Entomologie este expus pentru prima data în cadrul muzeului. Vor putea fi observate instrumente specifice folosite de către entomologi la colectarea insectelor terestre, dar şi o serie de instrumente de lucru în laborator, precum ace entomologice de diferite mărimi, prese pentru etalarea aripilor fluturilor, microscop pentru studiul detaliilor sau al insectelor de mici dimensiuni și determinatoare, cărți de specialitate utilizate de către entomologi în vederea identificării precise a speciilor de insecte. Munca unui entomolog în cadrul muzeului se finalizează cu întocmirea de colecții știinţifice, păstrate în insectare și utilizate ca material expozițional în cadrul expozițiilor temporare tematice, precum și ca material didactic în cadrul proiectelor educaționale.

În ceea ce privește studiile păsărilor, acestea cuprind în majoritatea lor trei etape principale: de teren, de laborator și de prelucrare, respectiv interpretare a datelor. Studierea păsărilor se poate realiza prin mai multe metode: observații ornitologice, recunoașterea păsărilor după cântece și inelarea păsărilor sălbatice. Inelarea păsărilor implică capturarea și marcarea păsărilor cu inele metalice și/sau color. Aceste inele sunt poziționate în cele mai multe cazuri pe picior, dar în cazul unor specii se pun pe gât (cum este cazul gâștelor, lebedelor, lișițelor) sau pe aripi la unele specii de păsări răpitoare. Este o metodă non-invazivă, nu provoacă disconfort sau vătămare de niciun fel păsărilor. Metoda capturii și inelării păsărilor sălbatice poate fi efectuată numai de către personal specializat. Formarea specialiştilor este realizată de către Centrala Ornitologică Română (COR), înființată în anul 1939 și care funcționează  în continuare după aceleași principii de la înființarea ei. Datele referitoare la Centrala Ornitologică Română au fost puse la dispoziţie de domnul dr. biolog Gabriel Chișamera.

Inelarea păsărilor sălbatice este în primul rând o metodă eficientă de studiu a migrației, dar în timp s-au obținut date extrem de importante şi despre biologia, ecologia, fiziologia acestora. Totodată se pot obține informații privind locurile de iernare, cuibărit, mișcările sezoniere între bazinele acvatice, longevitatea etc., informații ce ajută la conservarea speciei. În România este interzisă capturarea, manipularea și inelarea păsărilor sălbatice fără o licență (permis) valabilă, emisă de către Centrala Ornitologică Română. Anual, inelatorii din România, sub coordonarea COR, inelează în jur de 30.000 de păsări, în cadrul taberelor de inelare, a proiectelor de cercetare și de conservare sau a studiilor doctorale.

Citit 1826 ori Ultima modificare Joi, 04 Martie 2021 22:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.