Ciprian Brașoveanu, debut și în regie

Ciprian Brașoveanu, debut și în regie

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Recenta premieră a Teatrului Dramatic "Fani Tardini", regizată de Ciprian Brașoveanu (asistentă regie Miruna Tăbăcaru), ”Vânzătorii ambulanți” (”The Pushcart Peddlers”), piesă scurtă publicată în 1979 de dramaturgul, scenaristul, producătorul și actorul american Murray Schisgal, a avut parte de o perioadă de pregătire lungă sub pandemie: din decembrie anul trecut și până în februarie. 

Producția gălățeană a fost semnalată de Radio România Cultural, de ziarul ”Metropolis” etc., semn că arta poate ieși din ”sertarul” local și se promovează curajos și național. În piesa montată clasic joacă, cu umor, Vlad Ajder - în personajul Elias –  zis, pentru americanizare și pentru snobi Cornelius J. Hollingsworth al III-lea, imigrant vechi și vânzător de banane, Ciprian Brașoveanu - blândul proaspăt imigrant Shimmel Shitzman – nume care vine de la… ”caca”, molipsit și el de la Elias în a-și schimba numele, dându-se producător, magnet pentru femei, ”Samuel P. Stone”!, Flavia Călin - cuceritoare și luminoasă în alte producții, actrița se transformă acum inedit în Maggie Cutwell – ”Taie bine”, vânzătoare de flori, însă artistă starletă aspirantă (o replică, parcă, a naivelor visătoare din altă producție notabilă a Teatrului, montată în 2015 de regizorul Eugen Făt –  ”Vânzătorul de Vise” după piesa lui Zoltán Egressy şi scenariul lui Giuseppe Tornatore).
Autorul, și el fiu de emigranți evrei, vine din umorul disperat, evreiesc al unui Şhalom Alehem, autorul romanului ”Tevi lăptarul”, dar și din absurdul Godot-lui Beckettian.
”Vânzătorii ambulanți” este o poveste despre ”visul american”:  Shimmel, chiar...  în prima sa zi în SUA, întâlnește un vânzător de banane cu tarabă, zisul ”Cornelius”, care cedează nou-venitului afacerea cu cărucioare, însă... se întoarce cu un alt cărucior cu banane și continuă să concureze. Pierzând cu naivitate în fața ”logicii” lui Cornelius, și Shimmel o păcălește pe vânzătoarea, tot ambulantă, de flori, Maggie, pe care o dorește, fata aspirând să devină o stea de comedie muzicală. Învățând din mers ca să păcălească, Shimmel se dă drept producător de film în căutare de talente...
”Fiind la prima mea experiență ca regizor de teatru, mă bucur enorm că am fost înconjurat de colegi care au avut răbdare cu mine, au crezut în ceea ce le-am propus și am avut parte cu adevărat de o atmosferă creativă și relaxată, lucru care m-a ajutat enorm să duc la capăt acest spectacol”, mărturisește regizorul Ciprian Brașoveanu.
”Murray Schisgal, cel care a adus absurdul în mainstream”, scria Will Dudding în ”New York Times”, citând un critic de la Associated Press: dramaturgul a fost cu un pas înaintea avangardei”! ”Un dramaturg și scenarist care și-a dus marca neobișnuită de umor pe Broadway”. Debutul său pe Broadway din 1965, cu piesa ”Luv” (peste 900 de reprezentații!), a fost nominalizat la premiul Tony – echivalentul Oscarului pentru teatru – ,  pentru cea mai bună piesă și pentru cel mai bun autor. Schisgal a fost co-scenaristul filmului ”Tootsie”, comedie cu Dustin Hoffman, pentru care a fost nominalizat la Oscar, la Globul de Aur și BAFTA și alte premii, inclusiv ale criticii! Ca  scenarist de succes, a scris pentru Hollywood, cu celebra farsă „Tootsie”, în distribuție cu Dustin Hoffman, Jessica Lange, Bill Murray, dar și cu marele regizor Sydney Pollack (autor al unor mari filme premiate, precum ”Out of Africa”), acum ca actor și regizor al filmului! 

Experienţa "Cafe Journal"

Ciprian Braşoveanu, apreciatul actor al scenei Teatrului Dramatic ”Fani Tardini”, a mai regizat, de fapt, un film artistic de lungmetraj, sensibil, din zona realismului magic și a SF-ului, ”Cafe Journal”, lungmetraj care surprinde imagini dintr-un Galați misterios, într-o producție care a antrenat în 2013, voluntar, mai toată suflarea actoricească a teatrului (să-i numim acum măcar pe regretații actori Ioana Citta Baciu și Grig Dristaru), dar și alți oameni din Cultura gălățeană.

 

Citit 1619 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Aprilie 2021 02:07

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro