Ziua Bibliotecarului şi Ziua Mondială a cărţii, sărbătorită la Bibliotecă

Ziua Bibliotecarului şi Ziua Mondială a cărţii, sărbătorită la Bibliotecă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia" organizează, în luna aprilie, o serie de evenimente prilejuite de Ziua Bibliotecarului în România, care coincide la nivel internațional cu Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor, ambele sărbătorite astăzi, 23 aprilie.

Activitățile, campaniile și proiectele se vor desfășura atât fizic, cât și în mediul online, la sediul central și la filialele bibliotecii. Principalul eveniment, dedicat bibliotecarilor și meseriei de bibliotecar, workshop-ul transfrontalier "Bibliotecarii, între adaptare și reinventare", va fi organizat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia", cu invitați speciali din Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu" Chișinău, chiar în data de astăzi, de la ora 10,00, în mediul on-line, pe platforma Google Meet. În cadrul workshop-ului vor susține comunicări dr. Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu" Chișinău și dr. conf. univ. Lidia Kulikovski, director adjunct Cercetare & Inovații al Bibliotecii Municipale „B. P. Hașdeu" Chișinău. Întâlnirea va fi moderată de Corina-Emanuela Dobre, manager al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia" Galați, și Geta Eftimie, director-adjunct al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia".

În perioada aprilie-mai, la Filiala nr. 2 "Paul Păltănea" se vor desfăşura două proiecte culturale online, pe pagina de Facebook: "Mari mistere şi enigme ale lumii" şi "Bibliotecarul - vizionarul din spatele cărţilor".

Totodată, până pe data de 29 aprilie, are loc campania de promovare a profesiei - "Bibliotecar pentru o zi".Tot până pe 29 aprilie se desfăşoară, online şi fizic, concursul "Biblioteca - personaj de poveste", care constă în lecturarea unor fragmente din opere în care au fost identificate ca personaje biblioteci şi bibliotecari. Lecturile au loc la Filiala nr. 5 "H. P. Bengescu" sau acasă la cititorii care vor trimite filmarea la bibliotecă. Toate filmele cu lecturi vor fi postate pe pagina de Facebook a Bibliotecii. Concursul este organizat în colaborare cu Fundaţia "Andreiana Juventus" şi toţi participanţii vor primi în dar o carte.

De asemenea, în toată această perioadă, atât la sediul central, cât şi la filiale, vor fi deschise câteva expoziţii interesante. "Bibliotecari - scriitori de-a lungul timpului" şi "Scriitori - bibliotecari", la sediul central şi la Filiala nr. 1 "C. Negri", prezintă o colecţie de documente despre Constantin Noica, Mihai Eminescu, Lucian Blaga.

Tot la sediul central, se va deschide astăzi, 23 aprilie, o nouă expoziţie - "Bibliotecarul, slujitor al cărţii şi al patrimoniului cultural". La Filiala nr. 2 "Paul Păltănea" sunt deschise trei expoziţii de documente "Cărţile - comori inestimabile", "Ziua bibliotecarului din România" şi "Ziua  Mondială a Cărţii". La Filiala nr. 5 "H. P. Bengescu", pot fi admirate alte expoziţii: "Biblioteca, spaţiu nelimitat al cunoaşterii", "Scurtă incursiune în galeria bibliotecarilor", "Biblioteca, personaj de roman", "Ai vrea să trăieşti fără cărţi?".

De asemenea, tot la sediul central, până pe 4 mai va fi deschisă o expoziţie intitulată "Cartea Cărţilor: ediţii ale Bibliei în colecţiile speciale ale Bibliotecii Judeţene", cu imagini ale exemplarelor rare ale Bibliei, provenite din colecţia cărturarului Vasile Alexandrescu Urechia.

Citit 2662 ori Ultima modificare Joi, 22 Aprilie 2021 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.