"Cazul Narcis" - mai are cineva nevoie de artă?

"Cazul Narcis" - mai are cineva nevoie de artă?
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Am sărit din lac în puț: am dezlegat un monument, dar îl uităm printre bălării! Într-un oraș cu atâtea instituții de cultură și artiști! Uraaa, nu mai este legată o "sculptură în metal" de pe Faleză, multă vreme folosită, vulgar și primejdios pentru lucrare, ca bintă, pentru legarea unui ponton-restaurant de cheu, cu cabluri de oțel!

Iar o să mă critice unii cititori care au dreptul la opinie și ne scriu în comentarii că s-au săturat de "feroaice", că pe Faleze n-avem artă - nu sunt plastician ca să comentez, însă alte state îl apreciază pe artistul care a făcut lucrarea. Care a și costat! Autorul a lucrat de altfel și statui clasice, din bronz - Cuza, Ioan Vodă cel Viteaz etc. Ziarul nostru, și nu numai (acum câțiva ani, luau poziție regretatul sculptor Sergiu Dumitrescu și Marius Mitrof, consilier la Direcţia pentru Cultură), a mai semnalat în trecut legarea la mal, care măcar acum s-a sfârșit! Însă, printre bălării înalte, copăcei, lângă o masă ruginită, aruncată, și resturi, lucrarea nu se vede deloc!

Sculptura artistului Gheorghe Turcu, intitulată "Narcis" (personaj mitologic care își admira propria frumusețe în oglinda apei, în timp povestea devenind un simbol al autoadulării), din cadrul Taberei multianuale de sculptură în metal, mai precis cea din ´76, nu se mai… oglindește! Culmea este că însuși autorul, fost profesor la Liceul de Artă gălățean, acum apreciat artist la Melbourne, Australia, unde s-a mutat, e cel ce a coordonat ediția respectivă, alegându-și oglinda Dunării pentru lucrarea sa! Pe vremea aceea, la cheu era iahtul "Libertatea", ancorat însă corect…

"Critica australiană a remarcat rafinamentul şi ineditul lucrărilor sculptorului, pe care le colorează cu ajutorul unor tratamente chimice speciale, subliniind că uneori formele acestora amintesc de Brâncuşi" - consemna reputatul critic și istoric de artă  gălățean Corneliu Stoica, despre artistul care expune, încă din vremea Taberei gălățene și până recent, în galerii de artă germane, precum "Fränkische" Nürnberg, Expoziția Internațională Gal din Köln, multe expoziții la Melbourne, precum cea de la Collins Place, Galeria "Makers Mark", Muzeul de Artă din Canberra etc. Acolo nu sunt destule bălării care să ascundă o lucrarea de artă a unui străin?!

Citit 883 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.