Emil Hurezeanu, prima dată la Galaţi

Emil Hurezeanu, prima dată la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un publicist în Ţara incunabulelor * Hurezeanu a lucrat cu nepotul lui Urechia la „Europa liberă” *

„Un nepot sau strănepot de-al lui Urechia a fost coleg cu mine la Europa liberă. Îi spuneam contele Urechia, spunea că e conte după mamă”, şi-a amintit ieri, descălecând la Galaţi direct la Biblioteca Judeţeană, Emil Hurezeanu.

Cunoscutul scriitor, publicist,  şi analist politic,  fost redactor la „Europa liberă”, a ajuns pentru prima dată la Galaţi şi se grăbea să vadă Dunărea.

Dintre câţi intelectuali de marcă au venit la Galaţi, acesta pare să fie primul… turist adevărat, interesat să ne vadă oraşul şi fluviul!

„E primul loc unde intru; m-am dus repede la hotel şi apoi am venit aici”, a mărturisit Hurezeanu, abia sosit la bibliotecă, adică în clădirea primei instituţii europene din oraşul nostru, fosta Comisie Europeană a Dunării.

Unde a avut acces la seiful cu adevărate comori bibliografice al instituţiei şi a vizitat mai în amănunt secţia Colecţii speciale a bibliotecii, fiind vizibil impresionat de documentele văzute şi punând întrebări de amănunt directorului instituţiei, profesorul Zanfir Ilie, directoarei adjuncte Letiţia Buruiană şi bibliotecarelor care nu ştiau la ce să se rezume, oferta fiind foarte bogată, iar programul oaspetelui, limitat de o conferinţă pe care urma să o modereze.

Totuşi, musafirul a mai tras de timp, lăsându-se greu luat de lângă incunabule, gravuri rare semnate de Rembrandt, documente vechi de secole…

Hurezeanu a stat mai mult timp să studieze manuscrisul piesei „Ovidiu”, de Alecsandri, corespondenţa poetului (îl fascina, se vede, scrisul acela de mână) şi s-a mirat că biblioteca noastră are una din cele două exemplare ale Bibliei de la Bucureşti care mai există astăzi, prima biblie scrisă în româneşte, cu caractere chirilice, tipărită în 1687.

A cercetat  însemnările manuscrise ale lui Carol I. A privit cu uimire şi a răsfoit fişele de carte lăsate chiar de Urechia într-un scrin vechi, dând impresia unui gurmand în faţa unei vitrine a unui magazin unde nu are timp să intre…

Cum începe, curând, un nou târg naţional de carte la Galaţi, Hurezeanu a fost mirat să afle, de la directorul instituţiei, cât de interesaţi sunt de cultură gălăţenii: anul trecut s-a vândut la târgul nostru de carte mai multe volume – „dublu”! – decât la Bookfest: în patru zile editurile au vândut până la 100.000 de exemplare!

„O carte de vizită a unei biblioteci înseamnă cărţile” – a remarcat Hurezeanu rafturile din secţiile bibliotecii. L-am întrebat, în fugă,  şi despre alţi gălăţeni întâlniţi în exil.

„Am avut o colegă la Europa liberă, care acum e la Bucureşti, se numea Dorina Alexandrescu la microfon”.

„Ea făcea emisiunea despre lumea comunistă. Era gălăţeancă”, şi-a amintit.  Emil Hurezeanu a promis se va întoarce „neapărat” la Galaţi.

Citit 878 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.