Restaurarea Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” Brăila

Restaurarea Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” Brăila
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Biblioteca publică atrage turiştii * Clădirea din centrul urban se va îmbogăţi cu o nouă construcţie, refăcându-se din temelii vechea structură * Din investiţia de peste 21 milioane de lei, contribuţia locală este de peste 3 milioane lei *

Nu e o glumă, cu toate că ar putea fi tratată ca atare de cineva nefamiliarizat cu modalităţile de finanţare europeană prin proiecte, dar bibliotecile publice pot să fie un factor de dezvoltare a turismului, aşa cum se poate vedea în argumentul şi obiectivele Proiectului „Biblioteca Judeţeană Panait Istrati – un pol de dezvoltare a turismului cultural în judeţul Braila”.

Proiectul menţionat a fost propus spre finanţare în cadrul Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013.  CJ Brăila a aprobat suma de 3.936.021,92 lei, contribuţia locală la proiectul care prevede ridicarea unei construcţii noi în Piaţa Poligon nr. 4, în centrul vechi al urbei.

Clădirea va reproduce sediul demolat al bibliotecii brăilene, monument istoric de arhitectură din care se mai păstrează doar o parte (şi care acum găzduieşte Secţia Împrumut pentru copii şi Mediateca, Ludoteca), la intersecţia cu strada Oituz.

Valoarea totală a proiectului este de 21.261.861,99 lei din care peste 16, 6 milioane lei nerambursabili. După cum preciza Adrian Dragoş Neagu – directorul Bibliotecii – construcţia poate începe imediat, fiind deja finalizată descărcarea de sarcină arheologică.

În Piaţa Poligon a fost atestată prezenţa unor morminte din epoca medievală a urbei brăilene.

Între obiectivele urmărite este şi cel de dezvoltare a turismului în judeţul Brăila prin diversificarea serviciilor oferite de Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”.

Şi cum la Brăila s-au născut prozatorii Panait Istrati, Mihail Sebastian, Fănuş Neagu, filosofii Vasile Băncilă şi Anton Dumitriu, Nae Ionescu şi multe alte personalităţi ale culturii române se poate spune că proiect are viitor.

Cererea de finanţare fiind acceptată, se aşteaptă acum licitaţia pentru alegerea constructorului.

Biblioteca „Istrati”, care mai are un sediu în Calea Călăraşilor şi altul în strada Belvedere, este una din cele mai vechi din ţară, fiind înfiinţată prin decret al regelui Carol I la 23 august 1881 împreună cu muzeul local. 

Citit 724 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.